85% от децата, жертви на сексуално насилие, имали преди това отношения с насилника
85% от децата, жертви на сексуално насилие, имали преди това отношения с насилника / снимка: Sofia Photo Agency, архив
85% от децата, жертви на сексуално насилие, имали преди това отношения с насилника
47299
85% от децата, жертви на сексуално насилие, имали преди това отношения с насилника
  • 85% от децата, жертви на сексуално насилие, имали преди това отношения с насилника

85% от децата, станали жертви на сексуално насилие, са имали преди това близки отношения с насилника. Това сочат резултатите от изследване, предоставено от д-р Нели Петрова от Института по социални дейности и практики. В 30-40% от случаите насилникът е бил баща, брат, дядо или приятел на майката на детето. В изследването са участвали 109 деца от социалните домове в страната. Проучването е част от международно сравнително изследване за сексуалното насилие над деца, проведено през изминалата година, а резултатите от него касаят 2009 г.

Изследването беше обявено на представянето на информационната кампания "Престъпни ласки", която ще продължи около година. Кампанията се провежда успоредно в седем страни от Европейския съюз, включително и България.

От общо 2155 насилвани деца през изминалата година 253 са били сексуално насилвани, обясни д-р Петрова и уточни, че това показва, че всяко 8-о дете, за което е сигнализирано, че е жертва на насилие, е жертва на сексуално посегателство. Сексуално насилие има различни прояви, като българите имат висока толерантност към вербалното насилие.

Голям проблем е сексуалният опит преди 14-годишна възраст, подчерта Надя Стойкова от института. Често пъти възрастни хора въвличат децата в ранен сексуален контакт.

Често децата не си дават сметка, че са жертви на сексуално насилие, а дори и да го осъзнават, те не го споделят, защото се срамуват, обясни още д-р Нели Петрова и уточни, че в 74% от случаите, насилието е било случайно разкрито. Затова информационната кампания ще бъде насочена и към родителите - да поддържат близка връзка с децата си, за да не се страхуват да споделят, защото често децата се чувстват виновни за това, което се е случило с тях.

Най-често сигналите се получават в полицията и отделите за закрила на детето. В София за миналата година има 627 сигнала за някакъв вид насилие над деца. Д-р Петрова обясни, че институтът подкрепя идеите за изменение в Закона за закрила на детето, сред които е промяна в правилата за назначаване на хора, които работят с деца в училищата и детските градини.

Според д-р Нели Петрова е важно и да се създаде регистър на насилниците, до когото работодателите да имат достъп. Освен това се предлагат и нови стандарти за изслушване на деца, преживели сексуално посегателство, като идеята е да се намали броят им. За един случай на насилие в момента детето е разпитвано около седем пъти. Институтът разполага с помещения за изслушване на деца в София, Пазарджик и Шумен.

От 10 родители, които малтретират децата си, 9 са били малтретирани като малки. От 49 малтретирани деца едва 9 стават малтретиращи родители, обясни още д-р Петрова, цитирайки данните от изследването.

В рамките на информационната кампания "Престъпни ласки" на около година ще се раздават различни информационни материали, ще се излъчват радио и ТВ клипове. Горещата телефонна линия, на която се получават подобни сигнали е 116 111.