2 млн. граждани на ЕС умират годишно от сърдечни заболявания
2 млн. граждани на ЕС умират годишно от сърдечни заболявания / снимки: БГНЕС

2 млн. граждани на ЕС умират всяка година от сърдечни заболявания, а България е с най-тревожен резултат - и при жените и при мъжете цифрите за смъртност по тази причина варират от 38% до 50%.

Въпреки това сърдечните заболявания у нас са лечими, потвърдиха водещи лекари и наблегнаха на мерките за профилактика по време на кръгла маса на тема: „Дислипидемии - първична профилактика и контрол”.

Целта е постигане на значително намаление на смъртността в България от сърдечно-съдови заболявания с помощта на лекарското съсловие и в услуга на пациентите. Домакинството е на парламентарната здравна комисия.

Болестите на обществото трябва да се третират като недостатъци на структурата на обществото, заяви по време на своето изложение проф. д-р Цветана Кътова, национален консултант по кардиология. Сърдечните заболявания са лечими заболявания, потвърди тя. За съжаление, ако не се вземат мерки пациентите влошават сериозно здравето си, отсъстват от работа, влошават качеството си на живот, както и това на близките си.

20% от възрастните хора над 65 години възраст страдат от сърдечни заболявания и хоспитализациите при тях са два пъти повече в сравнение с тези при онкологичните болести, уточни професорът. Това е и тежко икономическо бреме за цялото общество, подчерта тя. У нас разходите за болните са три пъти по-малки, отколкото тези, отделени в развитите общества. 140 000 българи живеят днес със сърдечна недостатъчност, макар данните да не са точни. У нас и смъртността от сърдечни заболявания е три пъти по-висока, отколкото в развитите западни страни.

Добре би било сърдечната недостатъчност да стане приоритет за държавата, препоръча проф. Кътова. Известно е, че при добра профилактика, която е дала резултат в редица европейски страни, смъртността се намалява с над 10%, каза тя. Важно е изготвяне и на национална стратегия в тази област, добро амбулаторно лечение и правилна терапия, подчерта проф. Кътова.

Медицинската гилдия е готова да даде своята експертиза в сътрудничество с неправителствения и законодателния сектор, за да променим картината на тези заболявания у нас, посочи проф. д-р Асен Гудев, председател на Съюза на българските медицински специалисти.

Има известно намаление на инфарктите в България по причина на напредването на инвазивната хирургия, но и при инфарктите и при инсултите заемаме незавидни места в статистиките по света, отбеляза доц. д-р Васил Велчев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Източник: БТА