Венецуела ще приеме закон за национализация на петрола
Венецуела ще приеме закон за национализация на петрола / netinfo

Венецуелските власти подготвят закон за национализиране на петрола, който ще им гарантира мажоритарен дял в предприятията от сектора, работещи в страната, както и в петролните договори, заяви вчера министърът на енергетиката на Венецуела Рафаел Рамирес, цитиран от АФП, АП и френския в. "Трибюн".

Рамирес добави, че през 2006 г. не е било възможно да се постигне споразумение, въпреки че властите са показали "голяма гъвкавост" по време на преговорите с чуждестранните петролни компании, работещи в басейна на река Ориноко.

Според министъра преговорите вече са невъзможнии национализацията ще бъде приета със закон. Рафаел Рамирес отбеляза, че проектът за закон е вече готов.Властите обаче смятат да позволят на частни компании да притежават миноритарни дялове в петролни проектив басейна на река Ориноко.

В момента в басейна на Ориноко (в търсенето и добива на петрол) работят американските компании Ексън Мобил, Шеврон и Коноко Филипс, френската Тотал, британската Бритиш петролиъм и норвежката Статойл.