Срещата на Г-20 завърши с подробен план за борба с финансовата криза
Срещата на Г-20 завърши с подробен план за борба с финансовата криза / БГНЕС
Лидерите на страните от Г-20, включващи най-богатите държави в света и големи развиващи се икономики като Китай, Бразилия, Индия и Русия оповестиха обща декларация и подробен план за действие след срещата си на върха във Вашинтгон, предаде Асошиейтед прес. Страните от Г-20 се ангажираха да предприемат редица стъпки за борба с икономическата криза и предотвратяване на бъдещи кризи. Срещата в Националния архитектурен музей във Вашингтон е първата на лидерите на Г-20, откакто организацията е създадена през 1999 г., отбелязва ДПА.

Лидерите обвиняват за най-тежката финансова криза от 30-те години насам неуспеха на инвеститорите да оценят правилно рисковете, които поемат. Част от проблема е фактът, че глобалната икономика се развива толкова добре за такъв дълъг период, че инвеститорите са погълнати от измамно усещане за сигурност. Общата декларация не споменава определяния от мнозина като епицентър на световните финансови трусове - ипотечната криза в САЩ, отбелязва АП.

Декларацията споменава милиардите долари, които правителствата и техните централни банки деблокираха в опит да стабилизират финансовата система. Лидерите се ангажират да предприемат всички необходими допълнителни действия, което означава още средства от централните банки, за да продължат търговските банки нормалното отпускане на кредити. Лидерите обещават да предприемат усилия да стимулират потребителското търсене, но не уточняват подробности.

Една от непосредствените реформи е съгласиеот за създаване до 31 март 2009 г. на "надзорни колегии", които ще включват големите регулаторни органи на финансовата система по света и ще се събират редовно, за да обсъждат състоянието на най-големите световни банки, извършващи дейности в голям брой страни. Според канадски източник най-вероятно тази инициатива ще включва между 25 и 30 финансови институции, отбелязва Ройтерс. Целта е да се даде на регулаторите по-голямо усещане за финансова безопасност на тези институции. Г-20 обеща да работи и за по-добра регулация на дериватните продукти, сред които т.нар. суапове за осигуряване срещу кредитен риск - сложни финансови инструменти, обвинявани в принос за срива на пазарите.

Лидерите на Г-20 поемат ангажимент бързо да разширят членската маса на тази слабо позната организация, която събира водещи представители на правителства, централни банки и регулаторни агенции от различни държави за обсъждане на начините за подобряване на финансовите регулации. Форумът е създаден след азиатската криза от 1997-1998 г. - последната тежка кредитна криза, която засегна глобалната икономика. Големите развиващи се страни, които в момента не участват в тази група, оказваха натиск да бъдат включени.

Г-20 заяви, че в Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка трябва да се извършат широкообхватни реформи, за да се даде на развиващите се държави по-голямо влияние във взимането на решения. Китай и други бързо развиващи се икономики от дълго време се оплакват, че двете институции са "клонят" твърде много към САЩ и страните от Европа. Освен повече права за гласуване за "новите в квартала", Г-20 обяви, че задълженията на МВФ трябва да бъдат разширени, за да може фондът да получи по-големи правомощия за надзор на икономическите операции на страните. Така той ще може да действа като система за ранно предупреждение преди евентуални бъдещи проблеми да са станали твърде сериозни. Групата на двайсетте поема ангажимент да гарантира, че МВФ и Световната банка разполагат с достатъчно ресурси, за да помогнат на по-бедните държави да преодолеят кризата.

Г-20 поема ангажимент да се въздържа от вдигане на нови търговски ограничения през следващите 12 месеца. Страните членки също така обещават да работят за споразумение по очертанията на ново споразумение за глобална търговия, за което се водят преговори в Световната търговска организация. Още преди кризата обаче перспективите пред кръга Доха от търговските преговори изглеждаха много мрачни предвид продължаващите широки разногласия между богатите и развиващите се държави, отбелязва АП. Страните ще се стремят да възобновят преговорите от Доха до края на годината.

Лидерите на Г-20 поемат ангажимент да се съберат отново до 30 април догодина и предоставят на техните финансови министри дълъг списък със задачи, които трябва да бъдат подготвени за следващата среща.

Г-8 включва седемте най-развити индустриални страни (САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Франция, Германия, Испания) и Русия, отбелязва АП. В Г-20 освен страните от Г-8 участват още Бразилия, Мексико, Аржентина, Южна Африка, Турция, Китай, Индия, Саудитска Арабия, Индонезия, Австралия, Южна Корея и Европейският съюз.

Международният валутен фонд приветства решенията на срещата на Г-20, определяйки ги като стъпка напред за разрешаването на световната финансова криза, предаде Франс прес. Изпълнителният директор на фонда Доминик Строс-Кан заяви, че срещата е значима с договореностите, които са постигнати на нея. "Най-важният резултат от срещата е споразумението за екшън плана и ангажимента на всички участници да го изпълнят енергично и изцяло", каза той.