Слагат начало на традиционни фермерски пазари до 2020-а
Слагат начало на традиционни фермерски пазари до 2020-а / снимка: БГНЕС, архив

До 2020 година да се сложи началото на традиционните фермерски пазари, е заявената от зам.-министъра на земеделието и храните Васил Грудев амбиция по време на форум "Бъдещето на фермерските пазари". Според Грудев това ще стане чрез два механизма. Първият е промени в наредбата за директни доставки и вторият - възможности за финансиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Министерството на земеделието вече е изготвило конкретни стимули за облекчаване на директните продажби на земеделска продукция от фермите или на фермерски пазари. До края на седмицата ще бъде обнародвана променената Наредба 26 за директните доставки на храни, съобщи Невена Петрова, експерт в МЗХ.

Промените се отнасят за производителите на мляко, като в стопанствата вече ще се даде възможност едно и също помещение да се използва първо за съхраняване на суровината, а след това и за преработката му в сирене, кашкавал или кисело мляко. Условието е след всеки етап на работа общото помещение да се почиства и дезинфекцира, а отделните етапи на преработка да са разделени във времето.

Ще се даде възможност също така доставката на сурово мляко на крайния потребител да става в опаковка на производителя или в шише на купувача, което до сега не бе възможно. Изискването тук е опаковката да е за еднократна употреба и да отговаря на хигиенните норми.

С предвижданите промени отпада и ограничението за директна доставка на малки количества яйца. До момента продажбата на яйца директно от фермата можеше да бъде само до 40 на сто от дневното производство на обекта. В бъдеще таванът ще бъде премахнат както за яйца от кокошки, така и за яйца от пъдпъдъци.

При продажбите на месо директно от фермата обаче на този етап не се предвиждат облекчения и дребните производители ще трябва да покриват изисквания за качество и хигиена като в промишлено предприятие.