Скоро ЕК ще представи Стратегия за изграждане на единен цифров пазар
Скоро ЕК ще представи Стратегия за изграждане на единен цифров пазар / снимка: БГНЕС

Скоро Европейската комисия ще представи Стратегия за изграждане на единен цифров пазар в Европа, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на единния цифров пазар Андрус Ансип на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество", предаде БГНЕС.

"Хората са в центъра на нашата стратегия, те искат да се възползват от европейските свободи, независимо дали става дума за пазаруване или културата на другите европейски страни. Дигиталният цифровия пазар поставя акцент и върху бизнес, иновативните и традиционни предприятия. Този пазар обхваща около 500 млн. потребители", изтъкна Ансип.

Според него няма причина една публична услуга да не е достъпна онлайн, за да се ползва по-бързо и ефективно. Той бе категоричен, че въвеждането на единен цифров пазар може да спести до 2017 г. 5 млрд. евро на Европейския съюз.

Ансип е на мнение, че обществените поръчки трябва да са изяло онлайн. Той даде за пример Италия, която пести около 3 млрд. евро годишно от електронни обществени поръчки. Вицепрезидентът на ЕК смята, че именно Комисията трябва да е пример за електронните обществени поръчки и фактури. Според него, за да стане факт единният цифров пазар, е нужно на първо място повече съвместимост между правителства на Европа. Ансип изтъкна и улеснението, което възниква от електронните подписи, които пестят време и ресурси, но посочи, че иска да вижда по-широко ползването им.
"България има втория най-бърз широколентов достъп на

Интернет и възможности за добър старт. Единният цифров пазар трябва да е приоритет за ЕС до постигане на крайната цел-изграждане на пространство за неограничен достъп. Целта ми е да гарантирам, че Европа и гражданите и могат да извлекат максималното от цифровия пазар", каза Ансип.

Електронното правителство в цяла Европа е необходимост, а не е нещо желателно, което да имаме, добави той.