Омбудсманът Мая Манолова имаше приемна в Русе
Омбудсманът Мая Манолова имаше приемна в Русе / Пресцентър на омбудсмана на България
Няколко институции ще бъдат сезирани за проблема с русенска корабостроителница, заяви омбудсманът Мая Манолова след среща с представители на синдикатите в Русе.
Предприятието е запечатано заради дългове, собственикът е неясен, а работниците са без заплати от 5 месеца. Манолова съобщи, че ще бъде изпратено уведомление до прокуратурата, тъй като макар и частно, в дружеството е възможно през последните години да са извършвани действия за увреждане на кредиторите.

Ще бъде изпратено писмо до министъра на транспорта, за да се провери дали държавата има интерес да се намеси, за да бъде спасена корабостроителницата. Ще бъде поискана проверка на НАП и Инспекцията по труда за това, дали са внесени всички осигуровки на работниците.

Според Манолова при сега действащото законодателство е почти невъзможно работниците да получат дължимите им суми. Тя обаче ще настоява за бърза промяна и ако това се случи, има шанс за хората.

„Сблъскваме се отново с изключително мудната работа на съда, защото производството по несъстоятелност на завода се точи от година и още не е започнало. А от началната му дата зависи дали работниците ще могат да получат полагащите им се 1200 лева от фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. Ако това не се случи в рамките на три месеца, парите ще бъдат загубени. Сега работниците са абсолютно незащитени и те ще изпият студената вода, коментира Манолова. Това може да бъде предотвратено със спешни законодателни промени: да се промени работата на Фонда, да отпадне този тримесечен срок или да бъде заменен с едногодишен, а работниците да минат от четвърти в първи ред на привилегированите кредитори, така че при осребряване на имуществото те да са първите, които могат да си получат дължимото.

В перспектива предложението, което съм направила, е да бъде невъзможно прехвърлянето на собственост на търговски дружества, каквото наблюдаваме в случая с корабостроителницата, ако не са издължени всички суми на работниците. Това прехвърляне на фирми на социално слаби граждани и фиктивни фирми трябва да бъде прекратено, каза още Манолова.