Росатом чака от България информация за сроковете за погасяване на дълга по проекта Белене
Росатом чака от България информация за сроковете за погасяване на дълга по проекта Белене / DarikNews.bg, архив

Росатом очаква информация от България за сроковете, в които ще изплати компенсациите по иска за прекратяване на сътрудничеството по проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщава отделът за връзки с обществеността на руската държавна компания, цитиран от ТАСС.

Руската страна подчертава необходимостта от скорошно изпълнение на решението на арбитражния съд и погасяване на дълга на българската страна, се посочва в съобщението, като се допълва още, че руската страна очаква информация от българска страна за сроковете на изплащане на дълга.

Дончев: Руските реактори трябва да се платят веднага, а дружествата нямат пари

В София вчера се състоя първата среща на работната група обсъждане на следващите стъпки за изпълнение на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото за АЕЦ Белене. В нея участваха представители на "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Национална електрическа компания" ЕАД, Държавната корпорация за атомна енергия на Руската федерация "Росатом" и АО "Атомстройекспорт" .

Петкова: Търси се бързо, но не прибързано решение за АЕЦ "Белене"

Международният арбитражен съд в Женева взе решение, според което българската "Националната електрическа компания" трябва да обезщети "Атомстройекспорт" за прекратяването на строителството на АЕЦ Белене с 620 милиона евро. Освен това до пълното погасяване на сумата всекидневно се начислява неустойка от 167 000 евро, отбелязва ТАСС.