Проф. Тасев: След либерализацията цената на тока ще се вдигне, после ще падне
Проф. Тасев: След либерализацията цената на тока ще се вдигне, после ще падне / снимка: Guliver/Getty Images

Очакването, че след либерализацията цената на електроенергията ще падне е наивно. Това казва в коментар пред БГНЕС енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него за кратък период цената ще се вдигне и след това ще се стабилизира на нивата, на които е сега. Така че най-доброто, което можем да очакваме, в края на тригодишния период, е цените да се стабилизират на настоящите нива или леко над тях.

Тенденция за подобряване финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор

"Ние всъщност, нямаме проблеми с либерализацията на изхода на системата при крайните потребители и при доставката. Проблемът ни е производството на електроенергия. Защото, условно казано, нашата енергетика е разделена на два сектора - на конвенционални и преференциални цени. А преференциалните цени досега препятстваха пълната либерализация на пазара.

Първи битов клиент се откачи от енергото

Сега, с новото решение на регулатора, се въвежда нов подход, който се свежда до следното: ако по-рано преференциалната енергетика работеше по формулата за задължително изкупуване на преференциална цена за дълъг период от време, сега тази формула се променя - задължително изкупуване на пазарна цена за продължителен период от време, но плюс динамична добавка „задължение към обществото", казва Тасев.

Този отоплителен сезон ще е по-евтин, обещава енергийният министър

По думите му това означава, че на пазара ще излязат с висока ликвидност около 32 млрд. киловатчаса електроенергия, т.е. там ще имаме вече динамика. А когато се поставя въпросът какво означава тази либерализация, отговорът е: тя е инструмент, не е цел. Инструментът е в свободата на избора, категоричен е Тасев.

Либерализират енергийния пазар в началото на 2016 година

"Очакването, че след либерализацията цената на електроенергията ще падне е, откровено казано, съвсем наивна, защото има натрупани определени задължения към обществото. Което пък на свой ред означава, че досега сме били кредитирани от производителите на скъпата възобновяема енергия, поради популистки ценови решения и тази сума е достигнала 1.5 млрд. лв. Освен това, имаме текущ дефицит от около 100 млн. лв., който трябва да бъде покрит в следващите години. Но това няма да доведе до ликвидацията за един тригодишен период на този дефицит, а ще повиши цената на електроенергията", казва той.