Потреблението на тютюн в света се свива
Потреблението на тютюн в света се свива / снимка: БГНЕС

Потреблението на тютюн в световен мащаб намалява и производството му не може да се увеличава. Изключение от тази статистика на този етап прави само Китай, който държи половината от търговията с тютюн в света. Това заяви проф. Франсоа Ван дер Мерве, президент на Международната асоциация на тютюнопроизводителите по време на конференция за развитието на сектора у нас.

В световен мащаб незаконната търговия с цигари е равна по обем на пазарите на големите мултинационални тютюневи компании, каза още той. Проф. Ван дер Мерве каза също, че трябва да има разумна регулация между пушачи и непушачи, което да залегне в ресторантьорството. Той определи като крайни мерките като забрана за излагане на продуктите от страна на търговците, но наблегна на това, че все повече трябва да се повишава качеството на суровината за цигари.

Във връзка с настояванията да се унифицират всички опаковки на цигари проф. Ван дер Мерве смята, че по този начин "не се различават истинските от фалшифицирани опаковки". "Еднаквите опаковки цигари са "раят на фалшификаторите", обобщи той.

Сектор "Тютюн" не е изолиран от постигането на целта да изградим по-силно и по-конкурентно селско стопанство и да генерираме растеж и нови работни места, каквато е основната задача пред новата Обща селскостопанска политика. Това подчерта зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Той подчерта още, че навлизаме в нова фаза и нови правила на Общата селскостопанска политика в Европа, при които трябва да се създадат условия за по-силна роля на пазарния механизъм за регулиране на производството, за структурно приспособяване. Това трябва да стане основно чрез повишаване на качеството на продукцията, създаване на групи или организации на производители, добави още Цветан Димитров.

Въпреки амбицията за подпомагане на сектора обаче трябва да се търсят нови решенията през новия програмен период в Европа, подчерта той. По думите му необходими са повече решения, които да отговорят на поетите от страната ни ангажименти след членството ни в ЕС.

Той подчерта, че субсидиите за тютюна са по-специфични от тези за останалите производства и са за преориентиране на тютюнопроизводството към алтернативни такива. До 2020 година те постепенно ще намаляват до 50 на сто и интересът е да ги получаваме по-дълго, за да завършим процеса, посочи Димитров. Зам.-министърът изрази оптимизма си, че животновъдството има перспектива като алтернатива за заетите с отглеждането на тютюн.

Източник: БТА