Плащаме за щранг-лирите като за отоплително тяло
Плащаме за щранг-лирите като за отоплително тяло / снимка: Sofia Photo Agency
Независимо от забавянето на Наредбата за топлоснабдяването, фирмите за дялово разпределение ще успеят да се вместят в сроковете и да изготвят по-голямата част от изравнителните сметки до края на август – началото на септември. Най-проблематични ще са сметките на сградите с много изключени радиатори, където трябва да се направи проверка каква е причината за ниското потребление на енергия от апартаментите и съответно за високия дял на енергията за сградна инсталация. Това обясни за „Дарик” председателят на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение Тодор Кузманов. Той коментира също така какви сметки да очакваме и кои са новите моменти с разпределянето на енергията в топлофицираните сгради.

Кога се очаква да са готови изравнителните сметки? Закъсня наредбата.

На практика първите сметки вече тръгнаха към гражданите. До края на август смятам, че всички ще получат с изключение на някои сгради, където има явно някакви проблеми и трябва да се доуточняват нещата. Не толкова поради неизготвяне на сметката, колкото поради проблемите с „Топлофикация”, евентуално проверки и други такива, които да попречат на отделни сгради, иначе ще се вместим до края на август-началото на септември.

Какво показва анализът на първите изравнителни сметки, които вече са готови?

Анализът показва, че прилагайки вече новия начин, най-вече разпределението на сградната инсталация, което на практика индивидуализира сградите и поне на този етап от около от 20 до 30 процента може би са получили своите изравнителни сметки – върху тях имаме наблюдение. Някъде в около от 5 до 8 процента от сградите при различните фирми варира, но да приемем, че е 8 процента от сградите енергията на сградната инсталация е повече от 50 процента и там ще трябва с „Топлофикация” съответно да видим каква е причината, хората да преценят дали да ползват или да не ползват или евентуално отстраняване на пречки, които водят до това състояние на сградата.

Промяната в общите части как се отразява върху сметките, за да знаят да се ориентират абонатите какви сметки да очакват?

Всяка сграда е индивидуална и аз не мога да кажа нива на сметки, още повече, че ние разпределяме енергия, а сметката – резултат, енергия по цена. Заслугата за цената не е наша и поне за нея не отговаряме. Но като цяло очакваме хората, които бяха с изключени радиатори, при тях да има не толкова завишаване на сметките, а по-голямо количество енергия да заплащат от миналите години, тъй като пак наблюденията върху тези 30 процента от сгради показват, че повечето сгради са около 30-35 до 40 процента, а миналата година е разпределяна 15 процента от енергията за сградната инсталация, което съвсем обяснимо ще означава, че те в своите сметки ще имат повече пари за отопление на сградната инсталация. Които са ползвали това завишение, защото тя се разпределя пропорционално върху жилищата, тоест тя се разпределя еднакво при всички ползващи и неползващи радиаторите си . Но тези, които ползват радиаторите си, ще имат едно облекчение в сметките на енергията, която им се разпределяше на радиаторите, така че при тях може да има и занижение. Завишение вече индивидуално в случая според това кой какво е ползвал. И сега вече всеки плаща реално това, което влиза в жилището. И тук бих искал да изясня един въпрос: това, че вас ви няма във вашето жилище, тоест физически вие на ползвате тази топлина, която влиза в него, независимо от това, тя влиза и трябва да се плати. Жилището се отоплява, независимо дали има човек, който ползва тази топлина.

За първи път с новата наредба се получава и това, че щранговите лири в сервизните помещения се оказват отоплителни тела. Бихте ли обяснили каква ще е тяхната роля в сметките?

Ами това са отоплителни тела, които не могат да бъдат регулирани. Тоест те работят в режима на общата работа на сградната инсталация, така че те доста сериозно участват в осигуряването на отоплението на сградата като цяло и отделно в отделните жилища. Включително виждали сме и това при проверки там, където има по големи диаметри на тези щранг-лири как другите радиатори са затворени, вратата на банята стои постоянно отворена, за да може максимално да се използва топлината от тази щранг-лира.

Някакъв пример може ли да дадем – това е потребление колкото от едно отоплително тяло в друга стая.

Не бих казал. Може би някъде 20-30 процента от общата отоплителна енергия, която влиза в сградата там, където има щранг-лири, се реализира през щранг-лирите в отоплението на жилището. Така че това са едни доста мощни отоплителни тела. Около една трета, грубо казано, от общото количество топлина минава през тях, пак казвам, там където ги има, защото няма навсякъде, не е еднотипно строителството, има други жилища, това се по-голям брой жилища, в които отоплителното тяло може да се регулира, то не е щранг лира, а само лира, така че там вече има свободата на решение на собственика на апартамента. Сега на тези лири, които нямат уреди, ние ще начисляваме енергия като на отоплително тяло без уред. Тоест в новата наредба те вече са броят за отоплителни тела и независимо, че е общо решение на събранието на всяко едно жилище ние знаем размера на лирите, енергията ще си отива върху конкретната лира, а няма да отива в общия процент н сградната инсталация, което според мен е по-справедливо и по-добрият начин за разпределение енергията.

Ще се плаща, независимо дали работят другите отоплителни тела в апартамента.

Да, защото то е свързано отоплително тяло, винаги можете да го пуснете, но няма уред, който да докаже колко сте го ползвали. Ако пожелае съответният собствения собственик и монтира уред за дялово разпределение, то тогава енергията ще бъде начислявана по броя на единиците, отчетени на този уред, както и на всяко едно друго отоплително тяло.

Говоря конкретно за щранг-лирите.

Там няма как да се сложи такъв индивидуален уред, така че те ще се изчисляват по този начин, който коментирахме.