/ ThinkStock/Getty Images

Цените на петрола се повишиха близо до 100 долара за барел във вторник, докато основният производител на суров петрол Русия се готви да изпрати войски в двата отцепнически региона на Украйна, което накара западните държави да подготвят икономически санкции срещу Москва.

След сериозен спад при отварянето на борсата европейските акции преминаха към положителна линия, тъй като Кремъл заяви, че остава отворен за всякакви дипломатически контакти относно Украйна.

ЕС обяви планираните санкциите срещу Русия

По-рано азиатските фондови пазари приключиха сесиите си със сериозни спадове.

Северноморският суров петрол тип "Брент" достигна 99,50 долара за барел, което е най-високото ниво от седем години насам. Около 11:15 ч. по Гринуич той спадна до малко под 98 долара, което все още представлява ръст от около 2,5% в сравнение с края на понеделник.

Путин: Не е вярно, че планирам да възстановя границите на Руската империя

"Засилващата се криза между Русия и Украйна породи опасения за прекъсвания на доставките, които биха настъпили, тъй като санкциите изглежда ще осакатят Русия, вторият по големина износител на петрол в света и най-големият производител на природен газ в света", отбеляза Виктория Шолар, ръководител на инвестиционния отдел в Interactive Investor.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви по-рано, че спира проекта за газопровод "Северен поток-2" с Русия в отговор на признаването от страна на Москва на сепаратистките региони Донецк и Луганск.

Скокът на цените на петрола засилва притесненията за инфлацията по света, като Федералният резерв на САЩ е подложен на силен натиск да затегне паричната политика, за да предотврати излизането на цените извън контрол. Това от своя страна подкопа пазарите на акции през последните месеци, а последните събития в Европа доведоха до още един ден на големи разпродажби във вторник.

Руският индекс MOEX се срина с 8% при отварянето на борсата, след като в понеделник загуби 10 процента. Рублата все пак се възстанови след резки загуби спрямо долара.