Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / БГНЕС
При сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Агенция „Фокус“.

„Еврохолд България“ купува ЧЕЗ

На въпрос дали е имала срещи с новия купувач на ЧЕЗ „Еврохолд“ и дали е по-голям оптимист, министър Петкова посочи, че не е имала срещи с „Инерком“, не съм имала срещи и с новия купувач на активите на ЧЕЗ в България.

Петкова: Продажбата на ЧЕЗ се реализира по чешкото законодателство

„Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство. Чешката държава провежда тези процедури. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната. Това е нашият водещ принцип. Поради тази причина нашето национално законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъдат проверени тези потенциални желаещи да закупят активите на всяко едно електроразпределително дружество“, допълни Петкова.

Депутатите от комисията по енергетика приеха промени в Закона за енергетиката

Във връзка с появила се информация за липса на опит в бранша на новия купувач на ЧЕЗ, тя уточни, че всеки един от органите в България, които трябва да се произнесат, ще кажат своето мнение. На въпрос дали се обмислят промени, с които хората с по-ниски доходи да заплащат по-ниска тарифа ток, Петкова отговори:

Либерализацията на пазара по отношение на бита означава това“, каза тя. По думите й либерализацията не е еднократен акт. „Това означава, че цената за регулирания пазар и бита постепенно ще включва определен елемент от свободния пазар. Това ще стане плавно, последователно.

КЕВР има готовност да провери сделката за закупуване активите на ЧЕЗ

Срокът, в който това се извършва в другите държави-членки е бил между 3 и 5 години“, допълни тя. Попитана дали се обмисля бедните потребители да плащат по-ниска цена на тока, тя уточни, че това са временни мерки. „Те ще се подпомагат с други нефинансови мерки“, уточни още министърът на енергетиката. По думите й енергийната ефективност е по-устойчива и дългосрочна.

От ДПС призоваха правителството да даде разяснение за сделката в Народното събрание, а компетентните регулаторни органи да излязат със становище. Според Йордан Цонев сделката за ЧЕЗ се осъществява непрозрачно. По-рано днес в декларация от парламентарната трибуна и лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува последните събития. По думите й „управляващите дават ЧЕЗ на втора Гинка“.
Агенция Фокус