Още не е ясно какви са възможните екощети от ветрогенераторите у нас
Още не е ясно какви са възможните екощети от ветрогенераторите у нас / netinfo

Инвестицията във ветрогенератори е много рискова у нас, тъй като все още не е установена екологичната вреда на вятърните мощности. Това съобщи Ирина Матеева, директор в Дружеството за защита на птиците по време на енергийна конференция в столицата.

Над 180 проекта за строеж на ветрогенератори се реализират в община Каварна в района на парк „Калиакра”. По думите на Ирина Матеева все още не е ясно доколко те ще навредят на местните биологични видове. В Германия е установен случай на 125 убити птици годишно от работата само на един ветрогенератор.

Инвестицията е рискова и за самия предприемач, тъй като в последствие ветрогенераторите могат да бъдат премахнати, ако са попаднали в чувствителна зона. Това означава, че инвеститорите ще изгубят парите си от авансовата вноска по проекта, което е средно около 300000 лв. Районът на Калиакра е много рисков, но там движещата сила на бизнеса беше подходящият вятър, коментира Матеева.

В момента в този район има най-много разрешени проекти за строеж на вятърни централи. Общо 17 генератора вече работят там върху уникална за България степна среда.

Според еколозите мигриращите щъркели ще станат първите масови жертви на ветрогенераторите. През ноември миналата година Европейската комисия издаде строги препоръки строителството на ветрогенераторите в „Калиакра” да бъде спряно подчерта Матеева. По думите й досега българското правителство не е спазило европейските изисквания.