Около 23% от домакинствата у нас – под прага на бедност
Около 23% от домакинствата у нас – под прага на бедност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Около 23 на сто от домакинствата у нас – под прага на бедност
63495
Около 23 на сто от домакинствата у нас – под прага на бедност
  • Около 23 на сто от домакинствата у нас – под прага на бедност

С 2264 лева месечно трябва да разполага 4-членно домакинство, за да покрива задължителните си разходи за храна, облекло, жилище и почивка. Данните за издръжката на живота са за първите три месеца на годината и бяха представени от Института за социални изследвания към КНСБ.

Издръжката се е увеличила сравнително малко спрямо края на миналата година, като това се дължи основно на намалените цени на тока и парното. Ако няма увеличение на доходите и в контекста на възможно ново вдигане на цената на тока, съществува реална опасност от нова ескалация на напрежението, предупредиха от КНСБ. Изследването на синдиката показва още, че около милион и 600 хиляди българи живеят под границата на бедността.

Издръжката на живот на едно българско домакинство към края на март се е увеличила с около 76 лева на годишна база. Спрямо предходното тримесечие храната е поскъпнала с 1,8 на сто, а най-чувствително при нехранителните стоки са се вдигнали цените на бензина и дизела - с близо 5 процента, което е довело до поскъпване на транспортните услуги. Границата на бедност към края на март достига 216 лева на човек, а под нея живеят около 23 процента от домакинствата у нас, обясни Виолета Иванова от КНСБ.

„Домакинствата с общ доход на едно лице над издръжката на живот, тоест над 566 лева, са около 17 процента", каза тя.

Работната заплата остава основен източник на доходи за домакинствата. Според изследването на КНСБ България продължава да бъде на последно място в Евросъюза по разходи за труд, със ставка от 3.7 евро за час, при средна за съюза 23.4 евро. Най-високите разходи за труд са в Швеция - 39 евро за час.