НС свали прага за гражданството на чужди инвеститори
НС свали прага за гражданството на чужди инвеститори / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС свали прага за гражданството на чужди инвеститори
61341
НС свали прага за гражданството на чужди инвеститори
  • НС свали прага за гражданството на чужди инвеститори

Парламентът се съобрази с ветото на президента Росен Плевнелиев и свали прага за чужди инвестиции в страната ни, които да дават право за придобиване на българско гражданство. Депутатите записаха граница от 500 000 лева, които чуждият инвеститор трябва да вложи в българско дружество, за да получи гражданство. Освен това той ще трябва да създаде и най-малко 10 работни места за българи.

Избраниците одобриха за инвеститори в райони с по-висока безработица от средната за странaта прагът да е по-нисък - 250 хил. лв. инвестиции и поне 5 нови работни места.

Мнозинството отхвърли искането на БСП като допълнително условие да се запише, че инвеститорите трябва да са живели поне 6 месеца в страната.

Корнелия Нинова от БСП се обърна към колегите си от мнозинството, че с предложенията си излизат от ветото на президента, тъй като по текстовете не е налагано такова. „Има конституция, има закони в тази държава, има правилник. Ние нямаме право да правим тези предложения извън наложеното вето. Обратното е противоконституционно действие и гласуване", каза Нинова. Тя допълни, че ако текстовете бъдат приети, юристите на БСП ще внесат искане до КС за обявяване на противоконституционност на тези текстове заради това, че са извън ветото, наложено от Плевнелиев.

Мартин Димитров от Синята коалиция даде премери с прагове в други страни за получаване на гражданство, като сред тях са Естония – 15 950 евро, Литва – 28 323 евро, Латвия – 35 714 евро. Той посочи, че прагът е по-нисък и в съседна Румъния, която е пряк конкурент на страната ни в борбата за инвеститори и допълни, че това е проблем на България и българското правителство.

Икономическият министър Делян Добрев посочи, че високият праг е пречка за инвеститорите. Той отбеляза, че в Ирландия най-високият праг е 300 000 евро, колкото е и у нас, без работни места. Във Великобритания границата е 245 000 евро и две работни места, Германия – 250 000 евро и пет работни места. Добрев каза още, че най-ниският праг в Словения например е 10 000 евро без ангажимент за наемане на хора. „Ние сме взели най-високият праг в ЕС със сравнително голямо задължение за наетите хора и не даваме гражданство, а даваме право, без да си вади виза, инвеститорът да идва в България, за да си види инвестицията, улесняваме по този начин инвеститора", коментира министърът.