/ БГНЕС, архив
Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва. Това съобщават от компанията във връзка с информацията, че кредитори запорираха милиони на БДЖ.
 
Действително двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лева от главница по заема срещу „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на СГС искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв. в полза на облигационерите, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството", поясняват от компанията.
 
Запорираха сметки на БДЖ - Пътнически превози

Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лева, е взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения към различни институции и извършване на текущи ремонти на товарни вагони, като реално не е бил наложителен за извършването на дейността на дружеството. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв.
 
"Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на Софийския градски съд и временният запор на сметките на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план", уверяват още от компанията в становище, разпратено до медиите.
 
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК. Очаква се решение от Министерство на финансите.