Немски концерн иска да строи завод за биогорива в България
Немски концерн иска да строи завод за биогорива в България / снимка: BGNES

Германският концерн Verbio Vereinigte BioEnergie AG ("Вербио АГ") проучва възможностите да инвестира 100 000 000 евро в изграждането на завод за биогорива в България, съобщиха от компанията.

Инвестиционните намерения са били заявени от изпълнителния директор на компанията Клаус Заутер по време на среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Концернът е най-големият производител на такива горива в Европа, се посочва в съобщението. От компанията засега избират подходящ терен за изграждането на предприятието. Министър Димитров е предложил като вариант регионът на Варна, предаде БТА.

Чуждестранните мениджъри очакват заводът да бъде разположен в близост до пристанище. Фабриката ще произвежда едновременно биодизел и биоетанол. Вероятно компанията ще кандидатства за първи клас инвеститор в България. Партньор на концерна у нас е фирма "Евроетил" АД, която е първата, произвеждаща биоетанол в страната и разполага с предприятие край Алфатар, област Силистра.

Verbio има няколко завода за биодизел и за биоетанол в Германия. Общият им производствен капацитет надхвърля 700 000 тона на година, или 2 100 000 литра на ден. От тях 400 000 тона са биодизел и 300 000 тона - биоетанол.

Дружеството развива бизнес и в областта на възобновяемите енергийни източници. Концернът притежава 120-мегаватова вятърна електроцентрала в Германия. Целият бизнес е обединен във Verbio Group ("Вербио груп"), където работят над 1000 служители.

Бизнесът се оценява на над 1 млрд. евро. Акциите на концерна се търгуват на фондовата борса във Франкфурт.

"Евроетил" АД планира да разшири своя завод за биоетанол край Алфатар, като проектът ще бъде завършен в началото на следващата година, а с изпълнението му капацитетът за производство на биоетанол ще нарасне четири пъти. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Радослав Шунк, се отбелязва в съобщението. Капацитетът на предприятието в момента е 10 000 000 литра годишно, а целта е да достигне 40 000 000 литра.