Напрежение на световните пазари, оповестиха нови мерки заради кризата
Напрежение на световните пазари, оповестиха нови мерки заради кризата / netinfo
Напрежението на финансовите пазари, породено от световната финансова криза, продължава. Министрите на финансите на страните членки на ЕС постигнаха съгласие минималната сума за гарантиране на банковите депозити на частни лица в случай на фалит на тяхната банка да бъде вдигната на 50000 евро. Руският президент Дмитрий Медведев обяви, че държавата ще предостави на руските банки субординиран кредит в размер на милиарди рубли. Във вторник Исландия пое контрола върху втората по големина банка в страната.


Европейските министри на финансите постигнаха съгласие за увеличаване на минималната банкова гаранция за частни спестявания до най-малко 50 000 евро в случай на фалит на банката.

Европейски източник посочи, че министрите са се съгласили да бъде увеличена гаранцията за частните вложители до най-малко 50 000 евро, имайки предвид, че много страни членки на Европейския съюз са твърдо решени да увеличат гаранцията най-малко до 100 000 евро.

Споразумението не е така мащабно, както първоначалното намерение за увеличаване на минималния праг до 100 000 евро за всички, отбелязва АФП. Много страни от ЕС обаче, по-специално новите членки от Източна Европа, изтъкнаха, че такава сума ще представлява голяма тежест за техните бюджети. След това Испания и Австрия обявиха, че ще гарантират спестявания до най-малко 100000 евро.

Русия ще предостави на руските банки нови кредити до 950 милиарда рубли, съобщи руският президент Дмитрий Медведев. Повечето кредити, предвидени в петгодишния план за подпомагане на финансовия сектор, ще бъдат отпускани от двете големи държавни банки - Сбербанк и ВТБ.


Държавата ще поеме контрола върху втората по големина банка в Исландия -„Ландсбанки”, съобщи органът за финансов контрол на островната държава, предаде Франс прес.

"На основата на новите закони органът за финансов контрол пристъпва към установяване на контрол върху „Ландсбанки”, за да не бъдат прекъсвани търговските операции в Исландия", се казва в комюникето на институцията. Миналата седмица на фона на финансовата криза бе национализирана и третата по големина банка на Исландия „Глитнир”.


Международният валутен фонд призова в доклад централните банки да осигурят подкрепа на банковата система. Освен това в доклада, посветен на глобалната финансова стабилност, се казва, че общата сума на загубите в резултат на настоящата финансова криза в САЩ може да достигне около 1,4 трилиона долара.


На този фон индексите на водещите европейски борси, след като стартираха с ръст, а по обяд обърнаха тренда, завършиха сесията с повишение. В Лондон индексът FTSE 100 затвори с повишение от 0,35 процента. Ръстът на основния индекс на Лондонската борса е на фона на спада с над 30 на сто при HBOS и Royal Bank of Scotland, като при последната в един момент понижението бе с 40 на сто. Във Франция САС 40 прибави 0,55 процента.

На Българската фондова борса индексите продължиха да трупат загуби, както и в понеделник. Най-много във вторник загуби SOFIX. Индексът на сините чипове се понижи с 4,92 процента до 654,42 пункта. Широкият BG-40 е надолу с 3,63 процента до 165,26 пункта. Бенчмаркът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT е надолу с 3,04 процента до 68,78 пункта, а BGTR30 пада с 4,08 процента до 436,94 пункта.

Дневният оборот на пода на българската борса възлезе на 9,227 млн. лв., като в редовната търговия с акции бяха продадени книжа за 7,895 млн. лв.

Във вторник се сключиха 2310 сделки. Най-търгувани бяха акциите на Химимпорт, най-понижаващата се позиция е на Елпром ЗЕМ (-24,62 процента), а най-голямо поскъпване регистрираха книжата на Енергоремонт холдинг (+20 на сто).

В Русия търговията на двете московски борси бе спряна временно. След възстановяването индексите стартираха с ръст. В Украйна борсата ПФТС също отчете силен спад, като някои акции поевтиняха с 9 процента за няколко минути след откриването на търговията.


По-рано в Азия основният индекс на Токийската борса Nikkei 225 падна с 5 процента под психологическата граница от 10 000 пункта, преди да се възстанови частично, затваряйки със загуба от 3 на сто. В Австралия тенденцията бе възходяща, тъй като централната банка на страната свали основната лихва от 7 на 6 процента.

Уолстрийт отвори с повишение, но възстановяването не продължи дълго и следата на деня Dow Jones Industrial е надолу с 0,07 на сто до 9948,09 пункта, а Nasdaq губи 1,08 процента до 1842,83 пункта.