Найденов: Има обективни предпоставки за поскъпване на хляба
Найденов: Има обективни предпоставки за поскъпване на хляба / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Найденов: Има обективни предпоставки за поскъпване на хляба
55474
Найденов: Има обективни предпоставки за поскъпване на хляба
  • Найденов: Има обективни предпоставки за поскъпване на хляба

Масов скок в цените на основните храни у нас могат да очакват потребителите. Това официално призна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който обясни повишението на цените на хляба, месото и млякото с рекордните цени на пшеницата и повишените цени на електроенергията от началото на месеца. Хлебопроизводителите не се ангажираха с колко ще се увеличи цената на хляба. Месопроизводителите пък алармираха, че фирмите работят на загуба, за да задържат до последно увеличението на своите продукти.

За новото поскъпване на хляба имало обективни предпоставки, част от които са рекордната цена на пшеницата и поскъпването на електроенергията, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му въпросът е да няма залитане при повишението в цената на насъщния. Министърът отбеляза, че зърното влиза и в състава на фуража, което ще доведе до поскъпване на млякото и месото.

На този етап месопроизводители задържат увеличението, защото „потреблението на пазара е свито, а конкуренцията е голяма", обясни председателят на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. От бранша предлагат вариант, при който и потребителите ще бъдат доволни, и производителите няма да работят на загуба. Това е намаляването на ДДС ставката за храните от 20 на 10 на сто. Той допълни, че доста от месопреработвателите работят само за да поддържат работните места, някои фирми фалират, предприятия се продават.

Никой не може да каже точен час и дата за поредното поскъпване на хляба, коментира председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. „Ако пазарът и възможностите на потребителя и производителя отговарят на определени чисто пазарни изисквания, може би ще има промяна на цената на насъщния", каза тя. Кукушева допълни, че в момента това не се случва, а има траен тренд към покачване на всички компоненти, включени в цената на хляба.

Следващата седмица ще бъде свикан Консултативният съвет по зърното, на който ще се коментира тенденцията за поскъпване. На съвета ще бъде обсъдена и цената на фуража, която може пряко да рефлектира върху стойностите на млечните и месни продукти.