Компенсират хората с енергийни помощи за по-скъпия ток
Компенсират хората с енергийни помощи за по-скъпия ток / снимка: БГНЕС

Все още не е ясно с колко ще бъде повишена цената на електроенергията, но хората, които получават енергийни помощи, ще бъдат компенсирани със съответния процент на увеличение. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на брифинг в Благоевград, след срещите си с областния управител Димитър Димитров и с директорите на териториалните поделения на НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

Имаме различни разчети и с колкото процента бъде увеличена цената на електроенергията, с толкова процента ще бъде увеличена месечната помощ за отопление, която се предоставя на около 270 000 семейства, каза Христосков. Сега тази месечна помощ е 65,72 лв., припомни той и даде пример, че ако увеличението е със 7 процента, това ще коства на бюджета на МТСП около пет милиона лева допълнително.

Всички хора ще бъдат компенсирани, заяви министърът.

Индексацията на пенсиите от юли няма да се отрази на правото на получаване на енергийна помощ, тъй като в наредбата има текстове, които защитават хората това увеличение на пенсиите да не води до отпадане от правото за получаване на енергийни помощи, поясни Христосков.

Тъй като вече са изплатени на една огромна част от хората енергийните помощи за ноември и декември, компенсацията за увеличението на цената на тока ще бъде изплатена в началото на следващата година, още през януари, когато те ще получат помощите си за януари, февруари и март, каза министърът. А на онези, чиито молби ще се обработват след корекцията, ще бъде изплатена помощта в новия размер.

Говорейки за енергийната бедност на хората, вицепремиерът заяви, че правителството полага вече началото на една нова политика - да реши проблема в енергийния сектор, където има огромен дефицит. Желанието е да се положи началото, каза той, този дефицит да намалява. При всички случаи хората ще бъдат защитавани за следващите увеличения на цената на електроенергията, така че да не се разширява кръгът на енергийно бедните хора, заяви министърът.

Политиката на намаляване на цената на електроенергията при огромни загуби и огромни дефицити в НЕК Йордан Христосков определи като регресивна социална политика, защото, по думите му, "тя е в полза на хората с високи доходи, които консумират огромни количества електроенергия в по-големите си домове, в много по-големия брой електроуреди, климатици, басейни и т. н.".

"Това е антисоциална политика", заяви министърът. Социалната политика е при нормални, обективни цени на електроенергията да защитиш хората, които не могат да си позволят да задоволяват нормални битови потребности, и служебното правителство дава началото на една такава политика", заяви Христосков.

Източник: БТА