Каролев: Сумата от 4,2 млрд. лева е счетоводна оценка на обезценката на активите на КТБ
Каролев: Сумата от 4,2 млрд. лева е счетоводна оценка на обезценката на активите на КТБ / снимка: БГНЕС

Сумата от 4,2 милиарда е счетоводна оценка на обезценката на активите на КТБ и не е коректно да се говори за дупка и за липси. Това каза икономистът Владимир Каролев в предаването „Денят започва" на БНТ.

Три от петте най-големи счетоводни компании са направили оценка на активите на банката, а именно кредитния портфейл на банката - инвестиционния, държавни ценни книжа, и сградите на банката. Според тях липсва достатъчно обезпечение по кредитите, коментира Каролев.

По думите му обезценката се дължи на липсата на достатъчно документи, необходими по международните финансови счетоводни стандарти.

„Много е важно да се каже обаче, че в този доклад няма някои неща, които преди това се говореха, най-вече от прокурори - няма изнесени пари с чували или липсващи кредитни досиета", подчерта Каролев.
Той обясни, че според сега действащия Закон за кредитните институции до 30 октомври квесторите трябва да отразят тази обезценка в официалните отчети на КТБ, което означава, че банката ще стане с отрицателен капитал. Пак според закона това означава в петдневен срок БНБ да вземе решение за отнемането на лиценза и след това в 20-дневен срок след отнемането на лиценза да започне изплащането на депозитите на тези, които имат до 100 хиляди евро.

„В края на прессъобщението на БНБ е оставена следната вратичка, според мен правилно. Понеже има заявен интерес от инвестиционна банка във Виена, предложение за рекапитализиране на банката, Управителният съвет на БНБ е предоставил такава възможност - следващият парламент да промени закона в тази му част. Ако пък банката мине през фалит е изключително важно назначените от съда синдици задължително да получат международна експертна помощ, защото България няма такъв капацитет", обясни Каролев.