Изслушват в НС ръководствата на Агенция „Митници и НАП
Изслушват в НС ръководствата на Агенция „Митници и НАП / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Изслушват в НС ръководствата на Агенция „Митници" и НАП
32381
Изслушват в НС ръководствата на Агенция „Митници" и НАП
  • Изслушват в НС ръководствата на Агенция „Митници" и НАП

Бюджетната комисия в парламента ще изслуша ръководителите на Агенция „Митници" и Националната агенция за приходите. Това ще бъде първото заседание на комисията след лятната ваканция на парламента. Целта е Ваньо Танов и Красимир Стефанов да представят актуална информация за приходната част на бюджета.

Според последните данни на финансовото министерство дупката в хазната за първите седем месеца на годината е 1,2 млрд. лева. На месечна основа през юли е отчетен малък излишък от близо 300 млн. лева. За първите седем месеца на годината в бюджета са постъпили 13,5 млрд. лв., а са изразходвани - 14,7 млрд. лв. В края на юли фискалният резерв е 6,3 млрд. лв., което е лек ръст спрямо юни.

Според ДСБ данните са обезпокоителни. Димитър Бъчваров коментира: „Очакваме дефицит над планирания с актуализирания бюджет. Искаме да видим в Народното събрание какви са прогнозите, как хората, които ръководят тези институции оценяват реално това, което ще постигнат и каква отговорност ще поемат в случай, че не бъдат изпълнени параметрите на актуализирания бюджет".

Още след актуализацията на бюджета през лятото шефът на данъчните Красимир Стефанов заяви в „Денят" по Дарик: „Това, което аз мога да поема като личен ангажимент, е, че след актуализацията на бюджета, с усилията, които полага НАП, ние ще си изпълним нашата част от приходната част на бюджета, дори може да имаме и леко преизпълнение".

Преди дни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също заяви, че засега отчетите вървят според заложеното в актуализацията: „Често разговаряме с шефовете на двете приходни агенции и до момента от тях не сме получавали сигнали, които да ни обезпокоят. Напротив".

Според актуализирания вариант на Бюджет 2010 годината ще завърши с дефицит от 3,68 млрд. лева. Това прави 3,8% от очаквания брутен вътрешен продукт по европейската методология (начислена основа) и 4,8% на консолидирана основа.