Изслушват Трайчо Трайков и Вежди Рашидов за ACTA в парламента в сряда
Изслушват Трайчо Трайков и Вежди Рашидов за ACTA в парламента в сряда / снимка: БГНЕС
Споразумението ACTA ще бъде обсъдено в НС преди ратификацията
49671
Споразумението ACTA ще бъде обсъдено в НС преди ратификацията
Изслушват Трайчо Трайков и Вежди Рашидов за ACTA в парламента в сряда
  • Споразумението ACTA ще бъде обсъдено в НС преди ратификацията
  • Изслушват Трайчо Трайков и Вежди Рашидов за ACTA в парламента в сряда

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и министърът на културата Вежди Рашидов ще бъдат изслушани следващата сряда във връзка със споразумението АСТА. Те ще трябва да дадат разяснение по темета в три парламентарни комисии - по култура, икономическата и транспортната комисии.

По-рано през деня Трайчо Трайков обясни, че Министерският съвет е възложил на посланика на България в Япония да подпише споразумението под условие и предстои подготвяне на проект за ратификацията на ACTA от парламента. По думите на Трайков, ако няма ратификация от Народното събрание, все едно споразумението не е подписвано и затова няма нужда от оттегляне към настоящия момент, както вчера настояха от СДС. От ГЕРБ пък заявиха, че преди да има ратификация, ще се проведат дебати по темата. Социалистите от своя страна поискаха правителството да оттегли подписа под споразумението ACTA. Като аргумент посочиха, че споразумението е некадърно написано, обслужва едри корпоративни интереси и засилва полицейщината.

След като управляващите решиха да изслушан двамата министри за споразумението ACTA, от ГЕРБ се срещнаха с председателя на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги Янаки Ганчев. След разговорите Валентин Николов от ГЕРБ съобщи, че преди да се стигне до ратификация, ще се обсъди възможността да отпаднат някои текстове.

В доклада на министър Трайков, когато е упълномощен представителят (посланикът на България в Япония) да подпише това търговско споразумение, е записано, че следва задължително ратифициране в парламента, обясни зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов. „Тоест за да влезе в българското законодателство, при всички случаи трябва да има законопроект за ратифициране. Такъв законопроект не е предоставян от изпълнителната власт на Народното събрание. Тоест АСТА в момента няма никакви последствия за нашето законодателство", допълни той.

Дискусиите по споразумението ще помогнат на депутатите, за да знаят какви резерви да изразят при евентуалното ратифициране, за да отпаднат някои текстове, каза депутатът.

Председателят на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги Янаки Ганчев каза, че ще се борят никой по никакъв начин да не може да налага контрол на трафика в интернет.

Той обясни, че основно два члена формулират намесата в интернет пространството. „Но тук говорим за един по-общ прочит, който изцяло да заяви, че никой по никакъв начин не може да налага контрол над трафика в интернет. Тъй като в останалите членове също има определени нюанси и ако приемем само това, което предстои в следващата сряда да започнем в комисиите, изрично подчертаем само тези два члена, ще бъдем уязвими като потребители по други", обясни той.

БСП поиска правителството да оттегли подписа си под споразумението ACTA. Социалистите обясниха, че то е некадърно написано, обслужва едри корпоративни интереси и засилва полицейщината. От БСП допълниха, че се нарушава правото на информация и няма как да се отделят позитивните неща в споразумението от полицейщината.

„Министър Трайков няма право да подписва договори със симпатично мастило. Ако той тази сутрин се е пошегувал, можем да се приемем, че това е поредният му неуспешен опит, неуспешно проявено чувство за хумор. Има двама министри в българското правителство, които може би е по-добре да честват национален празник на четвърти юли и вие ще видите техните позиции и по закона ACTA, и по позицията за шистовия газ, и по цялата история с ГМО", коментира депутатът от левицата Петър Курумбашев.

Социалистите допълниха, че правителството за пореден път приема стъпки, които са вредни и оставя парламента да се справя с последствията.