Издръжката на живота се е повишила на годишна база през пролетта
Издръжката на живота се е повишила на годишна база през пролетта / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Издръжката на живота се е повишила през пролетта на годишна база
65664
Издръжката на живота се е повишила през пролетта на годишна база
  • Издръжката на живота се е повишила през пролетта на годишна база

С около 2250 лева месечно трябва да разполага четиричленно българско домакинство, за да посреща нормалните си разходи за храна, облекло, здравеопазване и почивка. Това показва изследване за издръжката на живот през второто тримесечие на годината, проведено от КНСБ.

Линията на бедност в края на юни е 214 лева, като около 1,6 млн. българи живеят с месечен доход под тази линия. От КНСБ настояват за включване на социален пакет от мерки при актуализацията на бюджета, който се равнява на около 150 милиона лева. Той предвижда увеличаване на минималната работна заплата с 30 лева от 1-ви октомври.

Въпреки че издръжката на живот към края на юни е с лек спад спрямо предишните три месеца, на годишна база тя се е увеличила с 3 процента, сочи изследването. Около 3,7 милиона човека у нас живеят с доход под минималната работна заплата, а над 196 хиляди души или 10 процента от всички наети работят за минималното заплащане. Около 25 процента от заетите българи са работещи бедни, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Сравнителният анализ на европейско равнище показва, че по показателите средна и минимална заплата България продължава да заема последното място сред 27-те членки на ЕС. Въпреки това обаче цените продължават да вървят нагоре, каза синдикалният лидер.

КНСБ ще настоява за вдигане на минималната работна заплата на 340 лева от 1-ви октовмври и за ръст с още 40 лева от догодина. Социалният пакет на синдиката предвижда също вдигане на минималното дневно обезщетение за безработица на 9 лева, увеличение на максималния осигурителен доход на 2400 лева и въвеждане на необлагаем минимум.