Икономисти: Връщането на данъка за минимална заплата ще е административно бреме
Икономисти: Връщането на данъка за минимална заплата ще е административно бреме / снимка: Sofia Photo Agency

Връщането на данъка на хората с минимална заплата е трудна за администриране мярка и противопоставя хората. Това мнение изразиха икономисти в предаването "Кой говори" по Дарик.

Бившият шеф на НОИ Йордан Хритосков определи това правителствено намерение като "поредната глупост, сътворена в 12 без 5". Бившият зам. финансов министър Любомир Дацов бе категоричен, че административната тежест ще бъде по-голяма от ползата, а пък мярката ще удари сериозно бюджета през 2015 година. Според Георги Ангелов от "Отворено общество" освен административното бреме, основният ефект от тази мярка ще е, че много хора, които сега имат малко по-висока от минималната заплата, формално ще запишат, че получават минимално трудово възнаграждение и "другото ще се дава под масата", от което ще бъде ударена осигурителната система.

Според Христосков минималната заплата в страната може и трябва да нараства, защото по думите му цената на труда у нас е подценена. "Не е тежест за бизнеса евентуалното увеличение с 10 или 30 лева, а всички вайкания, че като вдигнем заплатата, безработицата ще нарасне, са опровергани", каза Христосков.

По неговото мнение минималното трудово възнаграждение трябва да е диференцирано по отрасли и договаряно между синдикати и работодатели. България по равнище на производителност на труда, измерено като БВП на един зает, е на ниво от 42,6 на сто от средното за ЕС, тоест малко повече от два пъти производителността на труда у нас е по-ниска от средното за Общонстта, а съотношението между минималната заплата у нас и средните минимални ставки за ЕС е пет-шест пъти.

Целия разговор в предаването "Кой говори" по Дарик чуйте в radio.dariknews.bg