/ БГНЕС, архив
ГЕРБ предлага 10-годишна давност за длъжниците
94025
ГЕРБ предлага 10-годишна давност за длъжниците
  • ГЕРБ предлага 10-годишна давност за длъжниците
Да се въведе 10-годишна погасителна давност за задълженията на длъжниците. Това предвиждат предложените от ГЕРБ промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които предстои да бъдат разгледани от депутатите.
 
Измененията ще прекратят практиката кредиторите да преследват длъжниците след 10-тата година. Ако бъде приета, промяната ще засегне около 600 000 семейства.
 
От БСП подкрепят предложението, но настояват за още мерки, с които  хората с дългове да бъдат защитени от неправомерни действия на кредиторите.
 
В момента има 3-годишна погасителна давност за задължения към енергодружествата, топлофикация и ВИК, и петгодишна - за дългове към банките. Според евродепутата Емил Радев 10-годишната давност е добър вариант за длъжниците, защото те няма да имат разходи, често пъти непосилни за техния бюджет, каквито има при производство за частен фалит.
 
"Назначава се надзорен орган, който получава възнаграждение и всичко това се взима от имуществото на длъжника", заяви той. Това на този етап обаче няма да се случи, защото страната ни няма закон за частния фалит.
 
Според Радев при потребителска несъстоятелност длъжникът не може да заема определени длъжности и да упражнява търговска дейност.
 
От БСП обаче подкрепят въвеждането на частния фалит. "В Германия когато едно лице е обявено в частен фалит, кредиторът няма право да насочи изпълнение в рамките на две години, т.е. той има възможност да си поеме глътка въздух, да започне нова работа, ако е уволнен", даде пример депутатът Филип Попов.

И въпреки че от БСП са готови да подкрепят идеята за 10 години давност, социалистите настояват да се преосмисли предложението за частен фалит. Филип Попов от БСП е на мнение, че всъщност идеята на ГЕРБ ще е от полза за хората със задължения за ток, вода и парно, където не се изисква обезпечение, докато при банков заем длъжникът няма да може да избегне варианта да плати с имуществото си, ако не обслужва кредита си.
 
Частните съдебни изпълнители
се надяват някои идеи за промяна в ГПК да не бъдат приети. Според текстовете техните действия могат да бъдат обжалвани и в крайна сметка задълженията да не бъдат събрани.