Фатален праг на събираемост за софийското парно
Фатален праг на събираемост за софийското парно / Sofia Photo Agency
Почти половината от абонатите на „Топлофикация” – София са неизрядни платци. По тази причина събираемостта на дружеството е достигнала фатален праг. Това каза заместник-директорът на топлинното предприятие Иван Маринов. Той допълни, че с днешна дата дългът на топлофикацията към „Булгаргаз” е 70 млн. лв. и че дружеството продължава да настоява за актуализиране на цената на парното заедно с промяната в цената на природния газ, която се мени три пъти годишно.

Заместник-директорът на софийската топлофикация изрази съжаление от ниската събираемост. „Събираемостта е малко над 50 процента, което отчитаме като много фатален праг, който трябва да се промени. Основната причина е, че сред обществото се наложи мнението, че може да се ползва топлинната енергия без да се плаща за нея. Това е много грешно становище", каза Маринов.

Той подчерта, че въпреки ниската събираемост, дружеството е успяло през тази година да плати 220 млн. лв. от дълга си към „Булгаргаз”. „Постоянно правим плащания към „Булгаргаз”. Трябва да призная, че почти цялото постъпление, което идва в момента в касите на „Топлофикация”, отива за плащане на дългове към „Булгаргаз", каза той.

Що се касае до нееднократно обявяваното от дружеството намерение за стимулиране на коректните платци, оказва се, че такива абонати може да бъдат поощрени само с нови абонатни станции. „Единственият бонус, който можем да предложим, е да предпочетем тези сгради, в които има по-висока събираемост и да монтираме новите абонатни станции", поясни Маринов.

Присъствайки на подмяна на абонатна станция в жилищен блок в кв. „Гевгелийски”, Маринов изтъкна основното преимущество на новата техника: „Успяват да спестят енергия до 30 процента, тоест с икономиите, които правят новите станции, месечните сметки стават по-малки. Това става благодарение на електрониката на новите станции, която регулира подаваната в блока топлинна енергия и топла вода".

Подменените абонатни станции са около 8000, остава да се сменят още около 2000-3000, допълни заместник-директорът на топлинното дружество.