Електронен сертификат ще доказва самоличността на потребителите на административни услуги
Електронен сертификат ще доказва самоличността на потребителите на административни услуги / снимка: БГНЕС

В близко бъдеще електронен сертификат ще доказва самоличността на потребителите на административни услуги в страната, каза днес във Варна зам.-председателят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) Павел Христов.

Той уточни, че въвеждането на такова удостоверение е предвидено в законопроект за електронната идентификация, който се разработва в момента. Според Христов електронният сертификат е нещо съвсем различно от електронния подпис. По думите му законопроектът ще бъде внесен в парламента през следващите месеци и е съвсем реалистично да бъде приет през 2016 г.

Във Варна Павел Христов участва в заседанията на комитетите по икономическите и по правните и политическите въпроси на ПАЧИС. Форумът бе открит от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Участниците в заседанията ще обсъждат въвеждането на електронно управление в страните от региона и ролята на парламентите в осигуряването на правната рамка за борба с корупцията. В ПАЧИС членуват 12 държави, като основен приоритет в дейността на организацията е сътрудничеството между страните и преодоляването на междудържавни и етнически конфликти.

Освен за въвеждане на електронно правителство и електронно управление българският кабинет полага усилия и в борбата с корупцията, допълни председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

„Аз съм категорична, че парламентът, мнозинството, което подкрепя правителството, и усилията на целия кабинет дават конкретни резултати в тази битка”, посочи Цачева. Според нея негативните явления, с които се бори страната ни, не са български „патент”, а са сходни за всички държави.

За ефективната борба с корупцията са необходими няколко фактора - политическа воля, законодателна база и реформиране на съда и полицията, посочи грузинският депутат Михаил Мацхавариани, докладчик пред Комитета по правните и политическите въпроси на ПАЧИС.

Според него намесата на държавата в отношенията между хората и администрацията трябва да е минимална и затова е задължително въвеждането на електронно управление. Мацхавариани каза още, че борбата с корупцията започва от върховете на държавния апарат, а не обратно.

Източник: БТА