ЕК: България да продължи стриктната фискална политика
ЕК: България да продължи стриктната фискална политика / снимка: DarikNews.bg

Само България и Естония планират да задържат дефицита в държавния бюджет под 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), референтната цифра в Пакта за стабилност и растеж, съобщи Европейската комисия след преглед на програмите за стабилност и конвергенция на 14 страни членки на Европейския съюз.

Освен България и Естония тези страни са Белгия, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Италия,Холандия, Австрия, Словакия, Швеция, Финландия и Великобритания, предаде БТА.

Подобряването на конвергентната програма на България цели за задържи солидното бюджетно състояние. След като бе достигнат дефицит от 1,9 на сто от БВП през 2009 година, се планира общият държавен дефицит да бъде балансиран през 2010 г. и да има излишък от 0,1 на сто от БВП през 2011-2012 година, отбелязва Европейската комисия.

Цялостната финансова картина изглежда ограничаваща през 2010 година, неутрална през 2011 г. и с известно финансово отпускане през 2012 година. Очаква се взетите мерки за консолидиране и силният политически ангажимент за финансова дисциплина да компенсират частично рисковете, произтичащи от леко завишените положителни очаквания за растеж и държавни приходи, добавя Европейската комисия

Според нея програмата на България предвижда амбициозни структурни реформи, целящи да се укрепят държавите финанси и в същото време да се създадат условия за икономическо възстановяване.

България се приканва да продължи да води стриктни финансови политики, както и да прилага планираните структурни реформи, призовава Европейската комисия.

Оценката на комисията след прегледа на програмите на 14-те страни в Европейския съюз е, че повечето от тях очакванията за растеж са твърде оптимистични като се признава, че бюджетните прогнози могат да се окажат по-лоши от планираните. В някои случаи стратегията за консолидиране на държавните финанси не се подкрепя от конкретни мерки след 2012 година.