Дора Янкова: Дебатът за отпадане на данък лихва не е приключил
Дора Янкова: Дебатът за отпадане на данък лихва не е приключил / снимка: БГНЕС, архив
Дора Янкова: Дебатът за отпадане на данък лихва не е приключил
66892
Дора Янкова: Дебатът за отпадане на данък лихва не е приключил
  • Дора Янкова: Дебатът за отпадане на данък лихва не е приключил

Дебатът за премахването на данък „лихва" от догодина не е затворен. Това заяви в интервю за Дарик депутатът от Коалиция за България Дора Янкова преди двудневния партиен форум във Враца, на който ръководството на партията и редица министри от кабинета „Орешарски" ще се срещнат с кметове на социалистическата партия. Янкова бе категорична, че представителите на местната управа ще настояват поне няколко процента от данъка върху доходите на физическите лица да отиват в общинските хазни. По време на двудневните срещи ще се обсъдят всички проблеми, пред които са изправени местните администрации. По думите на Янкова предстои цял месец срещи на изпълнителната и законодателната власт с кметовете, но първо от БСП искат да чуят „приятелите и другарите", а след това да започнат официалните срещи.

Очаква се утре червените кметове да поставят искане пред финансовия министър Петър Чобанов поне малка част от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, обясни Дора Янкова и аргументира искането: „Ако кажеш на кмета: „Според икономическата ти активност, според това, което се прави на територията на общината, ти ще имаш един стимул – два, три процента на първо време, пък след това десет-двадесет процента" да получи повече средства от цялостна икономическа активност, това ще бъде един голям стимул и това ще бъде и по-справедливо", каза Янкова.

Въпреки че от финансовото министерство обявиха, че от догодина няма как да се премахне данъка върху лихвите по срочните депозити, а очакваните 90 млн. лева от него ще бъдат инвестирани в образование, червените депутати ще поискат допълнителна обосновка. Янкова каза, че в икономическата комисия на НС има хора, сред които е и тя, които смятат, че данъкът не е справедлив. „И ще искаме ясно дефиниране по отделните групи – кой е до 1000, кой до 10 000 лева", каза Янкова.

Кметовете и централната власт ще обсъдят и възможностите за въвеждане на патентен данък за таксиметровите шофьори, както и за промяната на такса „смет" за бизнеса от 2015 година. След като работодателските организации за пореден път поискаха тя да бъде на количество отпадък, а не на пазарна оценка на имота, Янкова припомни: „В стремежа си да браним бизнеса, отиваме в данъка на хората, които са с по-малък портфейл".

Цял месец управляващите ще си говорят с представителите на общините. „Първо отиваме да си чуем приятелите и другарите, а след това правителството ще разговаря официално със сдружението на общините на национално ниво", каза Янкова.