Депутатите отложиха гласуването на промените в закона за хазарта
Депутатите отложиха гласуването на промените в закона за хазарта / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Менда Стоянова и Ирена Соколова от ГЕРБ
68569
Менда Стоянова и Ирена Соколова от ГЕРБ
Йордан Цонев от ДПС, вносител на промените
Георги Кадиев от БСП
  • Менда Стоянова и Ирена Соколова от ГЕРБ
  • Йордан Цонев от ДПС, вносител на промените
  • Георги Кадиев от БСП

Народните представители отложиха гласуването на промените в Закона за хазарта за следващата седмица. Това решиха депутатите след предложение на Александър Паунов от Коалиция за България.

Промените предвиждат да се въведе двукомпонентна такса за издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност, която се състои от два задължителни елемента. Първата такса е в размер на 100 000 лв. и се събира еднократно. Вторият елемент от таксата е променлива величина, определена в размер на 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисионни за участие върху стойността на получените такси и комисионни.

Промените са изготвени от председателя на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и депутати от ДПС И БСП.

Промените се налагат основно заради онлайн залаганията, обясни вносителят на промените Йордан Цонев. „Само двама са лицензираните оператори за онлайн залагания, но нашите данни са, че стотици оператори предлагат такъв тип хазартна дейност у нас без да имат лиценз на родна територия", каза още той, като допълни, че само филтрираните оператори след влизането на закона в сила са над 140. Разговорите с тези от тях, които са легитимни в Европа и имат лиценз, и с техните асоциации показват, че единственият проблем, поради който те не са лицензирани и оперират по друг начин на българска територия, е неконкурентния данък от 15 на сто върху оборота. За обемите, които се разиграват на този необлагаем пазар, можем само да гадаем след като обемът на единствената компания, която е лицензирана е бил между 600 и 200 млн. в различните години в зависимост от това какъв данък е трябвало да плаща, обясни Цонев.


Острите критики от опозицията не закъсняха. Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че промяната от данък на такса е положителна, но с промените се в крайна сметка се намаляват приходите от хазартна дейност в хазната.

В момента от онлайн хазарт няма кой знае какви приходи и надеждата е с намаляване на данъка да дойдат онлайн оператори, които в бъдеще да донесат допълнителни приходи за бюджета, каза Менда Стоянова. Според нея за следващата година ще има 22 млн. спад в приходите, като надеждата е, че те ще бъдат компенсирани в следващите години. По думите й с промените ще бъде намален тройно данъкът за наземния хазарт. "По терлици искаме да прокараме един закон, който преди всичко не е в интерес на хората", каза Стоянова. Ирена Соколова от ГЕРБ пък обясни, че ако има единица мярка за лобизъм, то този законопроект е в топ 10. Според нея проектът за промени е внесен бързо, без обществено обсъждане и голяма част от тях отварят широко вратата за неконтролирано и нелицензирано навлизане на онлайн оператори.

Георги Кадиев от БСП обясни, че вносителите на промените трябва да търпят критика за това, че не са изисквали достатъчно становища по промените в Закона за хазарта. Кадиев заяви, че иска да види становище на Агенцията за закрила на детето по отношение на промените в закона. Според Кадиев промените са в правилна посока като данъчно облагане, защото сегашната ставка не е конкурентна с останалите страни в ЕС. 2014 г. е година с две сериозни световни спортни събития и залаганията ще се увеличат, каза той.