Чобанов: Рестартирането на икономиката е приоритетът на бюджета за догодина
Чобанов: Рестартирането на икономиката е приоритетът на бюджета за догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Чобанов: Рестартирането на икономиката е приоритетът на бюджета за догодина
67586
Чобанов: Рестартирането на икономиката е приоритетът на бюджета за догодина
Чобанов: Рестартирането на икономиката е приоритетът на бюджета за догодина
  • Чобанов: Рестартирането на икономиката е приоритетът на бюджета за догодина
  • Чобанов: Рестартирането на икономиката е приоритетът на бюджета за догодина

Рестартиране на икономиката - това е приоритетът в бюджет 2014 г., заяви финансовият министър Петър Чобанов на пресконференция в Министерския съвет. Разходите нарастват с по-малък темп спрямо заложените приходи, обясни Петър Чобанов. По думите му разходите на хазната ще бъдат с 380 млн. лева повече спрямо 2013 г. до 39,7% , а приходи 37,9% от прогнозирания БВП, т.е. ръст с 501 млн. лева спрямо миналата година. Чобанов определи приходите като „напрегнати", но подчерта, че с промените в законодателството и подобряването на работата на приходните агенции ръстът им е напълно постижим.

На въпрос на Дарик защо е заложено към края на следващата година фискалният резерв да е отново 4.5 млрд. лв., след като това е било критика към предишния финансов министър, че така се позволява в рамките на годината той да пада под това ниво, Чобанов каза, че той ще бъде по-висок от 4,5 млрд. лв. в края на 2014 година. „Но тъй като това е величина, която не трябва много да се колебае поне според мен през отделните години, затова предпочетохме да запазим този минимален размер, като ще се отнасяме сериозно към нивото му и през годината, което може да изисква емитиране на краткосрочен дълг, който ще падежира в рамките на същата година, за да изглаждаме профила на фискалния резерв. Разбира се, това зависи и от момента, който ще изберем за емитиране на външен дълг, с който да покрием падежиращия в началото на 2015-а, тоест това са свързани помежду си неща. Но при всички случаи в края на годината ще надхвърлим тези 4,5 млрд. лв. Но ако го бяхме вдигнали например на 6 млрд. лв, следващата година можеше да се наложи пак да го смъкнем надолу и тогава трябваше да отговаряме на въпросите защо година за година е толкова волатилно нивото на фискалния резерв", каза Чобанов.

През 2014 г. се предвижда дългът да възлезе на 18 млрд. лв., което е изменение от 3,4 млрд. лв. спрямо очакваното ниво на държавния дълг към края на 2013 година, пишат от финансовото министерство, като поясняват, че размерът на дълга съществено ще намалее още в началото на 2015 г. предвид предстоящото пиково плащане от около 1,7 млрд. лева по емитираните през 2002 г. глобални облигации в щатски долари.

Очакваният ръст на БВП е с 1,8 на сто. Основният фактор за него ще бъде вътрешното търсене. „Имаме позитивни външни сигнали както на европейската икономика, така и на глобалната икономика. Тези сигнали намират потвърждение, като се очаква догодина да има 7,2% растеж на износа и на вноса със 7,1% растеж", добави Чобанов.

Дефицитът за следващата година ще е 1,8 на сто от БВП. За да остане бюджетният дефицит в рамките на законовите изисквания, ще трябва да се оптимизират неефективни структури и разходи, коментира финансовият министър. Той бе категоричен, че ще се намалява администрацията. Чобанов каза, че има намаление на парите за заплати в министерствата, но препрати към ресорните министри за подробности. Това бе и отговорът му за възможната оптимизация на структурите, които са подчинени на съответните министерства.

На въпрос на Дарик каква оптимизация се предвижда в Министерството на финансите и управляваните от него подизпълнители, Чобанов обясни, че в момента се правят разчети в Държавната комисия по хазарта, като задачата им е да се стигне до намаление на персонала с до 10%. В Държавната финансова инспекция има недостиг на персонал, така че не се предвижда намаляване.

За НАП и Агенция „Митници" е много по-важно е да укрепим системата и там много промени не са необходими, коментира министърът. . Чобанов припомни, че в НАП тече преструктуриране по отношение на създаването на дирекция „Данъчен контрол". В Министерството на финансите също ще има оптимизиране на персонал, тъй като „не може да изисквам от всички да го направят, а в моето министерство да не се направи оптимизация", обясни Петър Чобанов.

„Не бих разглеждал намаленият ресурс на почти всички министерства като ощетяване", заяви Петър Чобанов. Той бе категоричен, че всеки от министрите ще трябва да защитава политиката на своето министерство и обезпечеността с финансов ресурс пред парламента.

Ситуацията в Министерството на отбраната е такава, че се е получил един много сериозен дисбаланс в разходите му заради политиката на предишния кабинет. Основните разходи там са за заплати и издръжка. Именно заплатите са най-голямото перо в разходната част на министерството. Там продължава намаляването на числения състав, допълни Чобанов. Той обясни, че в момента там се изпълнява план за намаляването на числеността.

По думите му при МВР също се правят усилия за оптимизиране. За догодина бюджетът на вътрешното министерство е под 1 млрд. лева.

Към момента няма промени в плана за разпределяне на бонусите, призна Петър Чобанов.

Както бе анонсирано по-рано, финансовото министерство ще се фокусира върху финансиране на приоритетни области чрез създаването на „Растеж и устойчиво развитие на регионите", като за това са отделени 500 млн. лева. Министерствата и общините ще могат да кандидатстват със свои проекти на конкурентен принцип, като основният приоритет е да се генерира растеж и да се отварят нови работни места. Целта е да се активизират бюджетните разпоредители, обясни Петър Чобанов, както и да се намалят вътрешните диспропорции. При оценката на проектите ще участват министри и председателят на сдружението на общините.

Основните приоритети ще бъдат образование и здравеопазване. Също така ще бъдат подпомогнати най-уязвимите социални групи, както и общините.

Представянето на бюджет 2014 от финансовия министър можете да чуете в radio.dariknews.bg

Повече за бюджет 2014 вижте ТУК