Чакат 90 млн. лв. приходи от данък лихва догодина
Чакат 90 млн. лв. приходи от данък лихва догодина / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Чакат 90 млн. лв. приходи от данък лихва догодина
66780
Чакат 90 млн. лв. приходи от данък лихва догодина
  • Чакат 90 млн. лв. приходи от данък лихва догодина

Към момента правителството няма да въвежда семейно подоходно облагане и необлагаем минимум на доходите, съобщи финансовият министър Петър Чобанов след заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени тези мерки. Синдикатите се обявиха в подкрепа на мерките, а бизнесът се обяви против тях. Министър Чобанов допълни, че се запазва и данъкът върху лихвите от депозитите, като за следващата година от него се очакват приходи в размер на 90 милиона лева. Колкото до минималната работна заплата, възможността за нейното вдигане се насочва към следващата година, тъй като в момента няма консенсус между работодатели и синдикати.

По време на заседанието синдикатите поискаха връщане на семейното подоходно облагане, отпадане на данък лихва и въвеждане на необлагаем минимум. Николай Ненков от КНСБ допълни, профсъюзите са против отпадането на преференциите за млади семейства с ипотека.

От своя страна работодателите отхвърлиха тези мерки и поставиха стария проблем с определянето на такса смет за бизнеса. „Определянето на такса битови отпадъци да се извършва единствено на база генерираните отпадъци, а не на база стойността на дълготрайните активи на компаниите. В това отношение отново не чухме убедителни доводи защо това не се прави", каза Васил Велев от асоциацията на индустриалния капитал.

Министър Чобанов увери, че вратата за семейното подоходно облагане остава отворена за в бъдеще, а също така могат да се обсъждат варианти за запазване на преференциите за младите семейства. „Към момента не мога да кажа категорично дали ще отпадне, но има вероятност да не отпадне, а да остане и да бъде разширено", каза министърът.

До петък социалните партньори могат да преработят позициите си по обсъжданите промени.