Цената на хляба ще расте, признава министър Греков
Цената на хляба ще расте, признава министър Греков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цената на хляба ще расте, признава министър Греков
66893
Цената на хляба ще расте, признава министър Греков
  • Цената на хляба ще расте, признава министър Греков

Хлябът ще поскъпне, потвърди министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Според него обаче е по-важен въпросът как да се увеличат доходите на българина.

Хлебопроизоводители потвърдиха за Дарик, че от Нова година се очакват по-големи разходи за бизнеса, но пазарът е този, който определя цената. Проф. Греков призна, че наблюдава пазара на зърнени култури заради съмнения за картелно споразумение между изкупвачите. За това алармираха пред Дарик и зърнопроизводители преди седмица. Причината е, че и у нас зърното и слънчогледа се изкупуват на сравнително по-ниски цени от борсите в съседните страни.

Земеделският министър проф. Димитър Греков обясни, че хлябът е стоката, която със сигурност ще поскъпне у нас. „Цената на хляба ще расте. Но това не го казвам, за да уязвя политиците или с някаква популистична цел. Казвам го, защото трябва да растат и нашите доходи. Трябва да пада цената на месото, на другите услуги, но цената на хляба не можем да задържим, защото в крайна сметка тя е под тази в Европа. Трябва да растат нашите доходи. Ние работим в тази насока, за да се увеличават доходите на българските производители", каза Греков.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводители и сладкарите у нас Марияна Кукушева призна, че бизнесът ще прави по-високи разходи след 1 януари 2014 година. От началото на следващата година се покачват минималните осигурителни прагове на работещите в бранша. Освен това се очаква и покачване на електроенергията - реално, а не счетоводно. „Оттук нататък всичко е въпрос на цена и пазар. Проблемът е в това - съществува и продължава да се развива сив сектор", каза Кукушева.

По-рано проф. Греков отчете и първите 100 дни от управлението си. Сред успехите, които отбелязаха от екипа му, са защитата на родното производство и развитието на биоземеделието.

По повод информацията, че с пари от Програмата за развитие на селските райони са купувани луксозни джипове и скъпи леки автомобили, проф. Греков обясни, че тази порочна практика от миналото управление ще бъде прекъсната. Пари са намерени и за протестиращите млади фермери. Те ще получат обаче не обещаните 40, а само 20 милиона лева за своите проекти по земеделската програма.