Бизнесът срещу предварителни санкции за екощети
Бизнесът срещу предварителни санкции за екощети / netinfo
Фирмите да дължат обезщетение, след като са нанесли щети на околната среда, а не предварително. Това становище изразиха представители на бизнеса при поредното обсъждане на проектозакона за екологичната отговорност.

Документът се подготвя от Министерството на околната среда и водите и е част от европейското законодателство по опазване на природата. Предприятията ще дължат обезщетения за замърсяване на околната среда от 1 януари 2010 година, а според нивото на риск всяка фирма ще заплаща годишно 50 000, 100 000 или 500 000 лв. под формата на банкова гаранция или екозастраховка.

Основният мотив на бизнеса да е против превантивното налагане на финансови задължения е, че по този начин под формата на банкови гаранции ще бъдат блокирани огромни средства. По изчисление на Българската стопанска камара тази сума може да достигне 2-3 милиарда лева годишно.

Представителите на най-големите бизнес сдружения у нас – Българската стопанска камара, Търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците настояват също така освен предвидените в проектозакона за екологичната отговорност банкови гаранции и застраховки, фирмите да имат право да ипотекират дълготрайни материални активи и земя, а с парите да изплащат причинените от тях екощети.

В момента в България застрахователите не предлагат екозастраховка, дори в Европа този продукт е доста екзотичен, аргументира се Димитър Бранков, директор в дирекция „Индустрия и екология” в Българската стопанска камара.

До 8 юни бизнес организациите трябва да представят окончателните си предложения по законопроекта, който трябва да бъде внесен в парламента до 30 юни, каза заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Той допълни, че до 2010 година- откогато ще се налагат санкции на фирмите, застрахователите ще предлагат и екозастраховки. Според Георгиев фирмите с най-голям риск за замърсяване трябва да плащат обезщетения предварително.

В наредба към бъдещия закон ще бъдат описани както видовете рискове, мерките, които фирмите ще предприемат за отстраняване на замърсяванията и ценоразпис на тези мерки.