Бизнесът настоява за по-опростено законодателство за безопасност на труда
Бизнесът настоява за по-опростено законодателство за безопасност на труда / снимка: БГНЕС

Работодателите защитават необходимостта от по-опростено и ефективно законодателство в областта на безопасността и здравето при работа. Това каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков по време на Годишната среща на членовете на "Европейската мрежа на професионалните организации по Безопасност и здраве при работа" /ENSHPO/. Домакин на двудневния форум е КТ "Подкрепа". Организатор на събитието е Националното сдружение за здравословни и безопасни условия на труд /НСЗБУТ/.

Бранков посочи, че в момента паралелно действат разпоредби отпреди 25 години с други от ЕС. Необходим е преглед на остарелите изисквания, допълни той.
По думите му трябва и опростяване на изискванията за малките и средните предприятия в зависимост от сектора. Не могат да важат едни и същи изисквания за крупната промишлена индустрия и за семейна фирма с двама-трима работници, допълни Бранков.

Според него повечето български работодатели осъзнават своята морална отговорност за превенция на риска при работа. В сложните производствени системи единственият верен път е интегриране на изискванията на законодателството с ефективни системи за управление на риска, допълни той.

По думите на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в областта на безопасността и здравето при работа между синдикати и работодатели има противоречия, но те не са толкова големи, колкото в областта на заплащането на труда, и социалните партньори осъзнават, че безопасността при работа е базова потребност.

Националното сдружение за здравословни и безопасни условия на труд работи с деца от детски градини и училища по темата за безопасност и здраве при работа, като ги среща с работници от високорискови производства, прожектира филми по темата, организира конкурси за рисунки, каза председателят на сдружението Валентин Илиев. По думите му работата с най-малките е най-важна, защото те са бъдещите работодатели и работници и затова от сдружението ще настояват това да стане и държавна политика.

От Сдружението ще създадат рейтингова агенция на работодателите, целта е да бъдат посочени тези представители на бизнеса с най-добрите практики по безопасност и здраве при работа. Илиев иска и създаването на институт, който да работи по въпросите за безопасност и здраве при работа.

По думите му в България е все още ниска културата в тази област и това е една от основните причини за многото трудови злополуки, понякога и с фатален край.
От Главната инспекция по труда посочиха, че масираната кампания в строителството е довела до намаляване на смъртните злополуки през тази година наполовина, а на общия брой на злополуките в сектора намалението е една пета.

Източник: БТА