Бензиностанциите продават по-малко гориво, но прогнозата е за ръст
Бензиностанциите продават по-малко гориво, но прогнозата е за ръст / netinfo
През 2008 година се продават по-малко горива от 2007 година в една бензиностанция в България. Това съобщи Емил Костурков, заместник генерален директор по продажбите на дребно в Лукойл България.

Костурков съобщи още, че близо 30% от горивата, които се продават в България, са безакцизни, като именно акцизите са 24% от цената на литър гориво.

Всички държавни такси и налози са около и над 50% от цената на горивата.

От Лукойл прогнозираха, че малките играчи на пазара ще намаляват дела си, който в момента е 30% или 2 300 бензиностанции, за сметка на големите участници на пазара като Петрол, Лукойл, Шел, ОМВ, Екопетролиум и Еко елда.

Това по думите на Костурков показва насищане на пазара и засилване на конкуренцията.

По отношение на отделните проекти от данните на Лукойл се вижда засилване на дела на дизеловото гориво, което представлява 43.8% от продажбите на горива. Следват бензин А95 с 31.7%, пропан бутанът със 17.2 на сто и делът му леко спада за сметка на метана, който вече с 3.3%. Намалява и консумацията на високооктановия А 98.

За цените Костурков съобщи, че освен цената на петрола роля в образуването играят и държавните такси и данъци както и курсът на лева към долара, който въпреки че спада, не може да компенсира напълно поскъпването на петрола на стоковите пазари.

Само от началото на годината бензинът е поскъпнал с 30 стотинки, а дизелът - с 43 стотинки.