Николина Ангелкова
Николина Ангелкова / БГНЕС
Министър Николина Ангелкова съобщи на брифинг в МС, че е предложила пакет от мерки в подкрепа на туризма по време на видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма".

Сред предложенията е създаването на европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да помогне за осигуряването на ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Министърът каза, че това е важен инструмент, за да се избегне затвореният кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците на услугата и, от друга страна, - към потребителите, и това да доведе до масови фалити.

Друго предложение, свързано с огласеното от ЕК създаване на т. нар. възстановителен план след започване на бавното възстановяване от кризата с коронавируса, по което е постигнато общо решение на ресорните министри от ЕС, е около 20 на сто от средствата, обявени от ЕК за плана, да се насочат целево към туризма. Министърът е поискала да има ясни правила и критерии за разпределяне на тези средства към страните членки на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията от бранша.

Друго предложение е за отделна бюджетна линия, както по линия на финансовите инструменти, така и грантови схеми по линия на оперативните програми за следващия програмен период, насочени към туризма, които да се използват от бизнеса, държавата и местните власти, каза министърът и напомни, че допреди тази криза бизнесът е нямал възможност да ползва директно грантови схеми.

Поискано е и да има единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС между страните членки и свързани с пътуването вътре в ЕС, както и да има единен протокол, правила или препоръка за спазването на единни здравни стандарти за работата на местата за настаняване и хранене и за правилата, които туристите следва да спазват. „Предложихме да се мисли в перспектива за по-гъвкави режими по отношение на туристическите визи за трети за ЕС страни, когато се възобновят пътуванията“, каза още министърът.

Предложено е още и да има обща европейска туристическа стратегия, свързана с възстановяването на позициите на Европа като туристическа дестинация, с ясни правила и план за действие за това как да се рекламира Европа и отделните страни като привлекателна туристическа дестинация.

Предложено е да има и специален план за възстановяване и излизане от кризата, който да е обвързан със съответното финансиране и мерки. В рамките на работната група, която в ЕК е създадена за сектор "туризъм", тези мерки и проблеми на сектора ще бъдат обсъдени, допълни министърът. Тя предложи на сектора заедно да се изпрати декларация или писмо, с което да се обединят тези усилия, за да бъдат защитени исканията и предложенията, свързани с възстановяването на сектора.

„Нека всеки да избере България за своята късна почивка това лято, и да покажем какви са прекрасните места в нашата страна“, призова Ангелкова.

Министър на туризма съобщи, че се планира от 15 юни да започне подготовката за летния сезон и той да започне от 1 юли. „Разработена е кризисна програма за реклама. Там е вътрешният пазар и отново призовавам да се избере България и българското Черноморие“, посочи министърът.

На второ място са нашите съседни страни. Едва ли толкова бързо ще се възстанови авиацията и редовните полети, за да може да разчитаме на други дестинации, посочи Ангелкова, отбелязвайки достъпността на съседките ни.

По думите й на трето място тя отбеляза и европейският пазар. В непрекъснат диалог сме с големите туроператори, с които до момента сме работили, добави Ангелкова.

Друга основна мярка е насърчаването на организирания туризъм и стимулиране на чартърите. Но това ще зависи от поетапното отваряне на границите и от възможностите на бюджета. Ангелкова съобщи, че вече има отправено предложение до МВнР за облекчаване на туристическите визи за гражданите на Русия и Турция.

Министърът съобщи още, че е пратена за съгласуване на МЗ и на Националния оперативен щаб декларация за пътуване при собствен риск, с която туристът да информира къде отива, с какво превозно средство, че е здрав, че знае изискванията и правилата на съответните места за настаняване и поема своята отговорност при установяване на едно или друго обстоятелство.

Промяна на наредбата за водното спасяване и медицинското обслужване е стартирана с МЗ, като се подкрепя предложението на територията на националните курорти спасителните постове да бъдат, както и досега, през 100 метра, а на плажовете извън морските курорти те да са през 150 метра. За всеки плаж ще има подробна информация през електронно приложение, допълни министърът.

Тя съобщи, че идните дни по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" предстои да може да има грантови схеми за микро- и малки предприятия, като туризмът е част от тези, които могат да се възползват от тази възможност.

Разработени са правила и препоръки в местата за настаняване и хранене, плажовете, и очакваме и единните европейски правила, каза министърът.