/ БГНЕС
Четири акта състави Столичният инспекторат на търговци, които продават без разрешение на тротоара на бул. „Сливница“, водещ към „Женския пазар“. Акцията срещу незаконните търговци се проведе съвместно с полицаи от сектор „Общинска полиция“ към СДВР, предаде БГНЕС.

„Акцията установи, че на тази тясна пешеходна пътека застават търговци, които извършват търговия на открито без разрешение. Тук заварихме около 5-6 търговци. Четирима бяха заловени, другите двама бяха мобилни и избягаха. На заловените им бяха съставени актове. Там глобата започва от 100 лв. и стига до 2500 лв.“, посочи dиректорът на отдел ''Контрол на търговската и рекламната дейност'' в Столичния инспекторат инж. Янислав Чулев и разкри, че на територията на пазара действа специална система за контрол, чрез която могат да виждат какво се случва там.

Осъдиха жена за представяне на неистинска диплома пред „Пътна полиция“


Незаконните търговци казаха, че искат да плащат, за да продават там, но таксата от около 40 лв. на ден не е по силите им, тъй като дневно изкарвали между 10 и 20 лв.

„Ние имаме нужда от хляб и от прехрана. Нямаме възможност да плащаме големи наеми. Ние сме дошли за 10-20 лв. да си изкараме. Искаме да работим законно. Да ни определят места и да ни кажат някаква по-ниска такса“, настоя Цветелина, за която този акт е трети.
 

БГНЕС



Нейна колежка каза, че преди време плащали по 6 лв. на ден, но изведнъж спрели да ги взимат от управата на пазара. Тя се оплака, че децата й стояли гладни и също като Цветелина е съгласна да започне да работи легално.

„Ние искаме да си платим, ама да не е 40 лв. на ден, да е 10-15 лв.“, добави Андрей Арсенов и посочи, че от продажбата на цветя обикновено изкарва по 15-20 лв. на ден. Младият мъж посочи, че вчера е изкарал 11 лв. и поясни, че те стоят там от 10 до 14 ч., а не цял ден.

Арсенов признава, че с дейността си пречат на легалните търговци, но по думите му, държавата не им давала друг избор.

„Незаконните търговци идват всеки ден на пазара. Постилат едни чаршафи и започват да продават. При направена забележка от нас те проявяват агресия към нас, легалните търговци, които имаме касови апарати и плащаме данъци. Сред тези търговци има и лица от криминалния контингент“, каза продавачка, която от съображения за сигурност не пожела да застане с лицето си и да си каже името. Тя добави, че за проблема са сигнализирали Столичната община през септември 2019 г. и са поискали от нея на пазара да има постоянно присъствие на контролиращи, но все още няма реакция.

Бившият началник на „Варна-Запад“ на съд за подкуп, взимал месечно по 30 000-40 000 лв.

Според нея ситуацията на пазара се усложнява всеки ден след 17 ч., когато институциите вече не работят.

„Заради този проблем хората не искат да идват на пазара, защото се страхуват. Ние не може да работим. От управата на пазара позволяват, срещу заплащане, тук да продават хора, които нямат документи за произход на стоката, касов апарат, регистрирана фирма. До въпросния търговец, който е платил се настаняват още амбулантни търговци и така се оказва, че за изрядните търговци държавата е мащеха, а за неизрядните - майка“, казва още тя и добави, че непрекъснато търсят съдействие от тел. 112, но не получават помощ.

Тя подчерта, че вече и те се страхуват от незаконните търговци, които когато се струпат там стават агресивни, а при една от забележките на легален търговец към нелегалните да не пречат, той бил заплашен с убийство.

На този фон от Столичния инспекторат отчитат ръст в броя на извършените проверки, съставени актове и приходи, дошли от тях.

„През 2019 са съставени над 1700 акта на различни видове незаконни търговци. През 2019 г. са събрани над 2 млн. лв. от нашият контрол. В сравнение с минали години сумата е била 1 млн. – 1,3 млн. лв. Мога да кажа, че търговците вече стават все по-лоялни към бюджета на Столичната община. Този контингент, който днес видяхме обаче не очакваме да станат лоялни към данъкоплатците“, подчерта директорът на отдел ''Контрол на търговската и рекламната дейност'' в Столичния инспекторат инж. Янислав Чулев.

Той поясни още, че работят съвместно с управите на пазара, за да се осигурят по-достъпни възможности за наемане на сергия и такъв успех вече са постигнали с ръководствата на пазара „Димитър Петков“ и на „Женския пазар“.
БГНЕС