15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата
15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата
68510
15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата
15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата
15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата
  • 15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата
  • 15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата
  • 15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата

От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с три на сто, след като депутатите гласуваха окончателно бюджетът на държавното обществено осигуряване на второ четене. Догодина се запазва възрастта и стажа за пенсиониране, което ще даде възможност на 15 000 души да се пенсионират без да бъдат засегнати от т.нар. пенсионна реформа.

Според опозицията от ГЕРБ, спирането на увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране, ще увеличи дефицитът в НОИ и ще остави хората с малки пенсии. Кой и как ще се пенсионира ще ни разкаже Марта Младенова

Със спирането на пенсионната реформа за една година 15 000 души ще придобият право на пенсия. Това са жените, които са навършили 60 години и осем месеца и мъжете - на 63 години и осем месеца. Осигурителният стаж за пенсиониране също ще остане на настоящите си нива - 34 години и осем месеца за жените и 37 години и осем месеца за мъжете.

Хората, които нямат достатъчно стаж за пенсиониране, ще придобиват това право на 65 години с най-малко 15 години стаж.

Първоначалният вариант на пенсионната реформа беше с дългосрочен хоризонт за влизане в действие през 2020 г. и беше приета при управлението на кабинета „Станишев". В средата на мандата на правителството на Бойко Борисов обаче тя бе изтеглена по-рано заради дупката в хазната на държавното обществено осигуряване.

Средната възраст за пенсиониране у нас е по-висока отколкото в ЕС

Според депутата от Коалиция за България Георги Гьоков има разлика между реалната и законова възраст на пенсиониране на българите. Освен това изтеглянето на пенсионната реформа по-рано не е довело до реално увеличаване на пенсиите при управлението на ГЕРБ.

Реалната възраст, на която хората в България се пенсионират, е 64 години и пет месеца за мъжете и 61 години и три месеца за жените. Тя е значително по-висока от средната за Евросъюза, където за мъжете е 61 години и седем месеца, а за жените 61 години и пет месеца, каза Гьоков. Той допълни, че у нас средната продължителност на живота е с около седем години по-ниска от средното равнище за Европейския съюз. "Негативните демографски процеси, ускорени от емиграцията, също са предизвикателство пред страната", коментира Гьоков. Според него с бюджета на ДОО за догодина стабилността на пенсионната система е гарантирана, а твърденията, че замразяването на възрастта за пенсия води до ниски пенсии, са несъстоятелни. Гьоков посочи като пример, че увеличаването на възрастта и стажа за пенсия в продължение на две години не са довели до повишаване на доходите на възрастните хора.

Спирането на пенсионната реформа е само за година

Корнелия Нинова от БСП обясни на бившите управляващи от ГЕРБ, че реформата в сектора, която настоящите властимащи спират, не е онази, за която е имало консенсус. "Пенсионната реформа, която твърдите, че спираме, не е вашата пенсионна реформа. Това не е реформата, за която имаше макар и крехко обществено съгласие и която беше одобрена със споразумение между работодатели, синдикати и правителство. Това съгласие и тази реформа, която вие предлагахте като предишен кабинет, беше прекроена буквално за една нощ от финансовия министър Дянков", каза Нинова. Тя категорично отхвърли опасенията на опозицията, че замразяването на възрастта и стажа за пенсия ще продължи повече от година. "Спирането на реформата ще продължи една година, толкова е записано и това е ясно и категорично", каза тя.

15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата
netinfo


От своя страна Владислав Горанов от ГЕРБ бе категоричен, че с това замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране за една година може да доведе до увеличаване на осигурителните вноски в бъдеще, защото няма да има начин за стабилизиране на бюджета на НОИ. Той посочи, че моделът на финансиране е объркан и след няколко години това ще "постави на колене" цялата финансова система на държавата. По думите му не бива да се губи повече време в разсъждения какво е необходимо, след като над половината от финансирането на осигурителната система е от данъци. Или трябва да се преразгледат ангажиментите на държавата към останалите сектори, или трябва да се търси по-консервативен подход в разходната част, или догодина ще се води дебат за осигурителните вноски, прогнозира бившият зам. финансов министър.

15 000 души ще получат право на пенсия заради спирането на реформата
netinfo
С бюджета на държавното обществено осигуряване се върна швейцарското правило за пенсиониране. То предвижда всяка година от 1 юли пенсиите да се актуализират с 50% от инфлацията и 50% от нарастването на осигурителния доход. За следващата 2014 г. това означава, че пенсиите ще бъдат увеличени с три на сто. Най-ниската пенсия ще бъде 154,50 лева, а най-високата - 840 лева. Средната пенсия ще бъде над 300 лева.

Цената на кило сирене в дебата за увеличението на минималната пенсия

Светлана Ангелова от ГЕРБ посочи, че настоящите управляващи предлагат увеличаване на минималната пенсия с 4.50 лева от 1 юли. "Това е срамота, няма един килограм сирене. На ваше място бих се срамувала. Ами как българският пенсионер ще си плати тока, водата и ще си купи лекарствата, след като предлагате увеличаване на минималната пенсия с 4.50 лева. Срамно и унизително", коментира депутатката от ГЕРБ.

Според Валентина Богданова от Коалиция за България драматизмът в изказването на колежката й е неприличен. "Когато три години в бюджета, предлаган от ГЕРБ, нямаше предвидена стъпка от ГЕРБ за повишаване на пенсиите, когато всеки коментар, че трябва да има движение нагоре на пенсиите беше обявяван за популизъм, за престъпление към бюджета на ДОО, днес вие стоите и драматично ме питате колко струва кило сирене и 4.50 лева достатъчно ли са", каза Богданова. Тя допълни, че трябва "да има мяра", а когато се правят алтернативни предложения, може вече да се спори на експертно ниво. "Тук се прави политика. Тогава, когато стъпката и за нас е недостатъчна, но е възможна, отнасяйте се с разбиране като експерти. Ако сега ще се разкайвате пред българските пенсионери и ще използвате тази аудитория като база за покаяние, моля ви, по кротко", обърна се социалистката към колегите си от ГЕРБ.

Депутатите запазиха размера на обезщетението за безработица на 7,20 лева на ден.