Правителството на Венецуела обяви тридневен национален траур заради смъртта на историческия лидер на кубинската революция Фидел Кастро, предаде ТАСС. "Боливарска република Венецуела обявява тридневен национален траур, за да почете паметта и вечното наследство на команданте Фидел Кастро", заяви външното министерство.

Управляващите социалисти във Венецуела скърбяха за Кастро, а твърдолинейните опозиционери се радваха за смъртта му, описвайки го като диктатор, посочва Ройтерс.

Левите правителства на Куба и Венецуела станаха близки съюзници при управлението на Кастро и покойния венецуелски президент Уго Чавес. Отношенията между тях бяха подсилени от щедри петролни доставки от Венецуела за Куба в замяна на хиляди кубински лекари, учители, спортни треньори и съветници по сигурността.

Петролните доставки за Куба обаче намаляха през последните години, след като Венецуела изпадна в тежка икономическа криза.



Смъртта на Фидел Кастро - краят на една епоха

Специалните лични отношения също охладняха след смъртта на Чавес през 2013 г. Неговият наследник Николас Мадуро и кубинският лидер Раул Кастро, който пое властта от по-големия си брат през 2008 г., нямат толкова силна връзка.

Опозицията във Венецуела се опитва да отстрани от власт Мадуро и някои активисти виждат смъртта на Кастро като благоприятен знак. "Ние определено преживяваме смяна на една епоха, диктатурата умира", написа в Twitter опозиционният депутат Хуан Гуайдо.

Опозиционни активисти казват, че Чавес и Кастро може в началото да са имали добри намерения да се борят с дълбоките икономически неравенства и политиците от елита, но са се превърнали в тирани.

Някои венецуелци са убедени, че Хавана праща заповеди на Каракас и се оплакват от недостига на хранителни и други продукти, който според тях е превърнал страната им в "Кубацуела".

Алжирският президент Абделазиз Бутефлика обяви осемдневен траур във връзка със смъртта на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро. Бутефлика също изрази съболезнованията си на настоящия лидер на Куба - братът на Фидел Кастро - Раул. Той подчерта, че е загубил "приятел и съратник от повече от половин век".

Световноизвестният испански тенор Пласидо Доминго отмени насрочения концерт в Хавана във връзка със смъртта на водача на Кубинската революция Фидел Кастро.

Източник: БТА