Само за една година над 10 000 смущения и сривове на навигационната система на самолетите в региона на Балтийско море, пише Deutsche Welle. На какво се дължи това? Експерти са убедени, че причината са смущаващи сигнали от руския Калининград.

Един от последните примери е по време на учебен полет над Балтийско море, разказва германската обществена медия АРД и цитира шведския авиоинструктор Хенрик Едсхамар, който със свои ученици, обучаващи се за пилоти, се прибирал от полския град Гданск обратно в Швеция. Видимостта била отлична и по всичко изглеждало, че предстои един много приятен полет. Но на 150 метра височина изведнъж навигационните уреди загубили сигнала. Пилотът рестартирал системата, но отново не открил повреда - всичко работело нормално, само джипиес сигнал липсвал.

"И тогава се обади колегата, който беше излетял малко преди нас, за да докладва същия проблем. Веднага ни стана ясно, че причината не е в нашите самолети", казва Едсхамар пред АРД.

Срив в кокпита

Случаят с шведските авиоинструктори е само един от хиляди такива примери. Докато през цялата 2018 година в региона на Балтийско море са регистрирани по-малко от 100 случая на проблеми с навигационната система, през 2023 година те са били вече над 10 000, а през тази година отново бележат ръст, гласят данните на Европейската агенция за авиационна безопасност.


Финландската авиокомпания Finnair беше принудена тази пролет да спре временно полетите до естонския град Тарту именно заради постоянните смущения. При отказ на навигацията самолетът може да бъде насочван от допълнителни, резервни системи, с каквито обаче летището в Тарту не е оборудвано.

Точно така е постъпил и Едсхамар - оставил се е да бъде навигиран от диспечери на земята. След половин час джипиес сигналът внезапно отново се появил. "Усещането е като изведнъж да видиш слънцето, след като през цялото време си летял през непрогледни облаци", казва шведският пилот.

В балтийските държави обвиняват Русия

Експерти от Литва и Естония свързват тези проблеми в региона на Балтийско море с руския ексклав Калининград. На това мнение е и Ханс Лиуанг от Шведския национален колеж по отбрана в Стокхолм: "Регионът на Балтийско море усеща последиците от напрежението между Русия и Запада.

По всичко изглежда, че причината за повечето смущения и сривове в навигацията идва от Русия - и по-точно от Калининград", казва експертът.
Тези технически проблеми засягат не само самолетите: корабите, мобилните телефони и дори в сферата на селското стопанство работят с данни от системата за глобално позициониране GPS. Фермерите на границата на Финландия с Русия се оплакват от проблеми с тракторите си, които губят ориентация на полето.

Новата нормалност за пилотите?

Подобни смущения изглежда са новата нормалност, казва шведският авиоинструктор Хенрик Едсхамар. За него това означава, че всеки полет трябва да се планира по-интензивно - например самолетът да носи повече гориво, в случай че се наложи да измине повече разстояние, преди да кацне.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle