Археологическият парк Финич е важна дестинация за културен туризъм, привличаща все по-голям брой както местни, така и чуждестранни посетители, а стойността му нараства с продължаващите находки от различни археологически експедиции, се казва в материал на АТА, предоставен специално на БТА.

Древният град Фойнике, днес Финич, е основан през пети век пр.н.е. Руините на древното селище се намират на върха на хълм с изглед към южните албански градове Саранда и Делвина.

Този някога важен град, сега в безмълвни руини, представлява уникален прозорец към миналото и кани посетителите на пътешествие, за да изследват историите и цивилизациите, които някога са процъфтявали там. След разпадането на Епирското царство античният град Финич играе решаваща роля и там е подписано мирното споразумение между Македония и Рим.

Полибий, един от най-важните древногръцки историци и писатели, описва Финич като най-укрепения град в цялото царство Епир.


Този някога процъфтяващ град от древния свят, сгушен сред буйна зеленина и сурови пейзажи, предлага завладяващо пътешествие в историята и културата.

Днес руините на Финич стоят като гордо свидетелство за неговото славно минало. Посетителите могат да се разходят из руините на древни стени, обществени сгради, жилища и внушителен театър. Всяка структура разказва за живота и времето на хората, които някога са обитавали древния град.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петър Къдрев/БТА