Франция планира да предостави на Украйна самолети "Мираж 2000", заяви президентът Еманюел Макрон пред френските телевизии, предаде Ройтерс.

Макрон посочи, че в петък, по повод на посещение на президента Володимир Зеленски във Франция в рамките на отбелязването на годишнината от Десанта в Нормандия, неговото правителство ще обяви, че ще предостави военните самолети на Киев.

България няма да праща военни в Украйна, само ще участва в тренировъчната мисия на ЕС

Той не уточни колко "Мираж"-а ще даде Франция, кога или при какви финансови условия. Макрон заяви, че е предложила украинските пилоти да бъдат обучени от френски инструктури от това лято.


Той каза също, че страната му е предложила да обучи 4500 украински войници. Макрон не уточни къде ще се обучават те, но каза, че в момента няма френски военни инструктори на украинска територия.

"Мираж 2000" е многоцелеви еднодвигателен реактивен изтребител.

Дипломати: Франция може скоро да изпрати военни инструктори в Украйна

Зеленски заяви, че през септември е постигнал споразумение за обучение на украински пилоти във Франция в разговор с Макрон.

Командващият украинските военновъздушни сили заяви през януари, че френските самолети "Мираж" могат да подсилят украинските военновъздушни сили.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА