Отиде си певицата Маргарита Радинска, съобщиха нейни близки.  

Тя е родена на 9 декември 1945 г. в Габрово. Баща ѝ е хоров диригент. Семейството се премества в София и там Радинска завършва гимназия. През 1965 г. е приета във втория випуск на студията за поп певци към радио „София“, в класа по пеене на бъдещия си съпруг – композитора Ангел Заберски.

Първата песен, която записва в радиото година по-късно, се нарича „Ноктюрно“. Музиката е на Ангел Заберски, а текстът – на Вера Шиварова.

През 1966 г. Маргарита Радинска дебютира на конкурса „Песни за българското Черноморие“ (от 1967 г. – „Златният Орфей“) с песента „Черноморка“, също композиция на Ангел Заберски. Първите си концертни изяви осъществява с естрадния оркестър на Българското радио и телевизия, оркестър „Балкантон“ и оркестър „София“, на който е солистка в периода 1966-1970 г. Маргарита Радинска е работила като щатна певица в Естрадата на БНА, в периода 1976-1979 г.

Маргарита Радинска е лауреат на много български и международни конкурси, сред които „Златният елен“ в Брашов в Румъния, Варадеро в Куба. През 1967 г., с оркестър „Балкантон“, ръководен от Димитър Ганев, и с други наши поп певци, гастролира успех в Куба. Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ (музика – Ангел Заберски, текст – Орлин Орлинов) печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г.


В периода 1969 – 1971 г. участва в сериала „На всеки километър“. През 1971 г. БНТ заснема филм за нея, озаглавен „Двойната Маргарита“ с режисьор Асен Траянов.

В началото на 80-те години Маргарита Радинска постепенно се оттегля от певческата си кариера, за да се отдаде изцяло на семейството си и двете си деца – Ангел Заберски-син (роден през 1969) и Маргарита Заберска – дъщеря (родена през 1972), които също са музиканти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА