Напрежението на демонстрациите в Тбилиси ескалира, след като грузинският парламент отхвърли президентското вето върху противоречивия закон за „чуждестранните агенти“, предаде Voice of America (VOA).

Критиците отбелязват, че законът повтаря руското рестриктивно законодателство, което е насочено срещу свободата на словото и гражданското общество.

На 15 май беше разпространено видео, на което се вижда как външните министри на Литва, Латвия и Исландия вървят заедно с протестиращи грузинци. 

Президентката на Грузия наложи вето на спорния закон за чуждестранното влияение


Законопроектът, предложен от управляващата партия, събра международни критики. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката Жозеп Борел предупреди, че законът може да подкопае европейския път на Грузия, тъй като противоречи на ценностите на ЕС.


Грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи вето на 18 май с аргументите, че управляващата партия би могла да използва законодателството с цел политически репресии. В Русия, пропагандните официози и правителствени лица твърдят, че САЩ стоят зад протестите.

Когато външните министри на Исландия, Литва, Латвия и Естония се появиха на видео с протестиращи в Тбилиси, постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски ги нарече „американски агенти“.

“Нищо необичайно – външни (американски) агенти водят демонстрации в чужбина срещу закона за чуждестранните агенти“, заявява той.

Напрежението в Грузия: Депутати се бият в парламента, отвън пръскат със сълзотворен газ

Сегашният проруски курс на грузинското правителство повдига въпросително около демократичната траектория на страната.

САЩ също разкритикуваха закона. Държавният секретар Антъни Блинкен обяви санкции срещу официални лица, включително забрана за пътуване в САЩ, която засяга авторите на законодателството. Американските законодатели предложиха увеличаване на финансовата помощ за страната, ако законът бъде отхвърлен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Voice of America (VOA)