Италия се готви да гласува за италиански представители в ЕП. Страната излъчва 76 евродепутати. Гласуването ще протече в два дни - на 8 юни и на 9 юни. В първия ден гласуването ще започне следобед и ще продължи до късно вечерта. Във втория ден вотът ще започне в 7 ч. и ще приключи в 23 ч. Данни от екзит пол ще бъдат оповестени едва след края на втория изборен ден.

Де факто Италия последна ще обяви резултатите от евровота и по този начин ще държи останалите 26 страни членки на ЕС в съспенс до последния момент.

За евровота Италия е разделена на пет избирателни района, което усложнява процеса по броенето на бюлетините. Всеки от избирателните райони излъчва определен брой депутати въз основа на населението на административните области, влизащи в състава му. Окръзите са Северозападен, Североизточен, Централен, Южен и Островен. От петте избирателни района се излъчват съответно 20 евродепутати от Северозападен район, по 15 евродепутати от Североизточен и Централен район, 18 евродепутати  от Южен район и 8 евродепутати от Островен район.

Всяка политическа партия или група може да бъде представена със своя листа във всеки един от петте района, но може да реши и да има листа само в някои от тези пет района. Избирателният праг, който партии, регистрирали листи за вота, трябва да преодолеят, е 4 процента. В Италия има и преференциално гласуване.


Битката за евровота е от една страна между трите партии от управляващата коалиция в Италия - „Италиански братя“ на премиера Джорджа Мелони, „Форца Италия“ на външния министър и вицепремиер Антонио Таяни и „Лига“ на вицепремиера и министър на инфраструктурата Матео Салвини. Тези три политически сили избраха да се явят поотделно за този вот. Те са и от три различни европейски семейства.

Първият ден от евроизборите: Коя страна гласува днес

Отделно битката е между тези три партии и Демократическата партия на Ели Шлайн и „Движение 5 звезди“ на бившия премиер Джузепе Конте, които са в опозиция на правителството на Мелони. Сред водещите партии, регистрирали листи са и центристката „Действие“ на бившия министър на икономиката Карло Календа и „Италия Вива“ на бившия премиер Матео Ренци, който избра да се коалира с проевропейската партия „Плюс Европа“ на бившия европейски комисар за защита на потребителите Ема Бонино и с още няколко партии под общата листа, наречена „Съединени европейски щати“. Във вота участват и ляво-екологичната формация „Съюз Зелени Левица“ и още няколко политически сили и листи.

В двете седмици преди изборите в Италия беше забранено да се публикуват социологически допитвания. Според последните допитвания отпреди две седмици води партията на Мелони, следвана от демократите и „Движение 5 звезди“, а партиите на Салвини и на Таяни са в битка за четвъртото място.

Сред по-известните кандидати за евродепутати са:

Премиерът на Италия Джорджа Мелони, регистрирана като водещ кандидат на „Италиански братя“ в партийните листи във всички пет избирателни района, външният министър и вицепремиер Антонио Таяни, който е водещ кандидат на листата на „Форца Италия“ в Североизточен, Северозападен, Централен и Южен район, секретарят на Демократическата партия и депутат Ели Шлайн, регистрирана като водещ кандидат на Демократическата партия в Централен и Островен район, бившият министър на икономическото развитие Карло Календа, регистриран като водещ кандидат на „Действие“ в Североизточен, Централен, Южен и Островен район, породилият полемика генерал Роберто Ваначи, издигнат от „Лига“ и регистриран като неин водещ кандидат в Централен и Южен район, съдената в Унгария активистка Илария Салис, регистрирана като водещ кандидат в листата на формацията „Съюз Зелени и Левица“ в Северозападен район, бившата европейска комисарка за здравеопазването и защита на потребителите и бивша външна министърка на Италия Ема Бонино, регистрирана като водещ кандидат в листата на „Съединени европейски щати“ в Северозападен район, бившият премиер Матео Ренци, регистриран на последно място в листата на „Съединени европейски щати“ в Северозападен, Централен, Южен и Островен район. Мелони, Таяни и Шлайн вече заявиха, че ако бъдат избрани за евродепутати, ще се откажат от евродепутатския си мандат, за да продължат работата си в Италия.

За какво гласуваме на европейските избори

Вотът за европарламент по-специално се възприема като референдум за управлението на дясната коалиция на премиера Мелони и за силата и влиянието на опозицията.

В допълнение на евровота на 8 и 9 юни италианците ще гласуват и на местни избори в близо 3700 населени места и на регионални избори в областта Пиемонте. 

Кампанията за евровота се води основно в медиите и социалните мрежи. По централните улици на Рим няма плакати или билбордове на политически партии. А обикновените граждани се въздържат да говорят за евровота, било то защото не се интересуват от политика, или защото вече са разочаровани от онези политици, чиито обещания са се спукали като сапунени балони. 

Единствените видими активисти в центъра на Рим бяха млади представители на движението „Комунистическа борба“, разпространяващи неговото едноименно печатно издание на площад "Ларго ди Торе Аржентина" и събиращи дарения за финансирането му. Пред БТА негова представителка, пожелала да не я снимат и да остане анонимна, каза, че хората не говорят за политика, защото в страната обществото е пасивно.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Специален пратеник на БТА Габриела Големанска