Разпространеният в медиите съдебен акт на Административния съд в Стара Загора не касае взетата по отношение на подсъдимия Георги Георгиев постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Тази мярка е била взета от Районния съд в Стара Загора с определение от 31 юли м.г.

Това съобщиха от държавното обвинение по повод публикации в медиите, че ареста на обвиняемия е обявен за незаконен. Оттам уточняват, че производството, разгледано от Административния съд в Стара Загора, касае индивидуален административен акт – заповед за задържане на лице от 30 юли м.г., издадена от полицейски орган.

Съдебната отмяна на заповедта няма отношение към воденото срещу подсъдимия Георгиев наказателно производство, разглеждано към момента от Районен съд-Пловдив и не оказва влияние върху законосъобразността на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“.


Случаят „Дебора“: Обявиха ареста на Георги Георгиев за незаконен

От прокуратурата посочват, че до настоящия момент мярката за неотклонение „задържане под стража“ на подсъдимото лице е била многократно предмет на съдебен контрол, като различни съдебни състави в актовете си са мотивирали нейната правилност и законосъобразност и не са установили основания за отмяната ѝ.


Срещу Георгиев има повдигнати три обвинения- за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда на 18-годишната Дебора Михайлова, за принуда и за закани с убийство. Вчера за пореден път беше отложено делото по случая "Дебора". Причината е отсъстващи свидетели.

Делото ще продължи на 26 юни, за което са призовани останалите свидетели и част от вещите лица. Съдът определи още две допълнителни дати за заседания за разпит на свидетели - на 8 юли и на 12 септември, каза пред журналисти прокурор Ивелина Косева.

Миналата година случаят с насилието над Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна. Едно от обвиненията срещу Георги Георгиев е, че в края на юни м.г. в Стара Загора с особена жестокост, чрез нанасяне на удар с юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетен нож на 18 броя порезни рани по тялото, е причинил на Дебора Михайлова двустепенна средна телесна повреда.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева/БТА