България и още 17 държави призоваха Хамас да приеме предложението на Джо Байдън за постоянно примирие в Ивицата Газа.

Това гласи съобщение, публикувано на сайта на Белия дом.

Хамас: Споразумението за мир на Байдън не съвпада с исканията ни

Предложението е подкрепено от лидерите на Австрия, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Колумбия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Сърбия, Тайланд и Франция.

„Като лидери на държави, силно загрижени за заложниците, държани от Хамас в Газа, включително много от нашите собствени граждани, ние напълно подкрепяме движението към прекратяване на огъня и споразумението за освобождаване на заложниците, което сега е на масата, и както е очертано от президента Байдън на 31 май 2024 г. Няма време за губене. Призоваваме Хамас да сключи това споразумение, което Израел е готов да изпълни, и да започне процеса на освобождаване на нашите граждани“, пише в съвместното изявление на лидерите.

Израел прие трифазния план на Байдън за спиране на войната в Газа

На 31 май американският президент Байдън предложи трифазен план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, което включва прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, държани от Хамас.


Полученото от „Хамас“ предложение за мир и прекратяване на огъня в Газа не съвпада с предложението, представено от президента на САЩ Джо Байдън в речта му миналата седмица, съобщи Си Ен Ен.

„Хамас“ първоначално приветства споразумението, но след като се запозна с него, то "се оказа лишено от положителните основи, съдържащи се в изявленията на Байдън".

"То не гарантира постоянно прекратяване на огъня, а по-скоро временно" и позволява на израелските сили да останат на територията на Газа, се казва в изявление на групировката.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС